Nieuwe laboratoria geven asfaltonderzoek boost

Gepubliceerd op 23-06-2014 15:10
In samenwerking met bitumenproducent NYNAS nam Universiteit Antwerpen de infrastructuur van de onderzoeksgroep Wegenbouwkunde onder handen. De vernieuwde labo's maken het mogelijk om wetenschappelijk onderzoek op topniveau uit te voeren.

De onderzoeksgroep EMIB (Energy & Materials in Infrastructure & Buildings), behoort tot de Faculteit Toegepaste Ingenieurswetenschappen van de UAntwerpen en verbonden aan de opleiding bouwkunde, kreeg de voorbije dagen heel wat persbelangstelling. De wetenschappers werken al lange tijd samen met NYNAS nv, een producent en leverancier van bitumen, het bindmiddel in asfalt. Die samenwerking is nu zichtbaar en concreet in de totaal vernieuwde infrastructuur op Campus Paardenmarkt. Naar aanleiding van de plechtige opening op 29 april kregen EMIB en NYNAS de kans hun activiteiten kenbaar te maken aan een breed publiek.

Een van de belangrijke projecten van EMIB is academisch onderzoek naar duurzaamheid en innovaties op bitumineuze materialen. EMIB werkt onder meer aan een verlaging van de productietemperatuur van asfalt, recyclage van oude roofing in asfalt en aan geluidsreducerende toplagen. De innovaties van de Antwerpse onderzoekers kunnen op termijn voor een revolutie in de wegenbouw zorgen. Zo wordt er momenteel gewerkt aan een asfaltzonnecollectorsysteem met gietasfalt waardoor de warmte waar het asfalt aan blootgesteld wordt, nuttig kan gebruikt worden. De persbelangstelling die EMIB te beurt viel, heeft vooral te maken met twee denkbare toepassingen die momenteel getest worden.

* Het opslaan van warmte waaraan een parkeerterrein blootgesteld is, kan bruikbare energie opleveren voor het gebouw dat eraan verbonden is.
* Het onttrekken van warmte in asfaltlagen van het wegdek kan zorgen voor minder spoorvorming terwijl het hergebruik van de opgeslagen warmte in de winter kan zorgen voor sneeuwvrije wegen.

www.uantwerpen.be/en/rg/emib/