VBA presenteert haar memorandum en de jaarlijkse barometer

Gepubliceerd op 05-04-2024 16:06

De Vereniging der Belgische Aannemers van Grote Bouwwerken (ADEB-VBA) heeft de resultaten van haar jaarlijkse barometer gepubliceerd, die de veerkracht en het optimisme van de bouwsector benadrukt, ondanks een gespannen sociaal-economische context. Tegelijkertijd doet VBA een oproep tot actie via haar memorandum, waarin ze de overheidsautoriteiten uitnodigt om een sleutelrol te spelen in het realiseren van cruciale maatschappelijke doelstellingen voor een duurzame ontwikkeling van de sector.

De barometer van 2023 van VBA, gebaseerd op een enquête onder haar leden, onthult dat 85% van de bedrijven het goed doet, ondanks een lichte daling ten opzichte van het voorgaande jaar als gevolg van een moeilijk sociaal-economisch klimaat. De enquête benadrukt een toename van de activiteit voor twee derde van de aannemers en een aanhoudende wens om aan te werven, wat de vitaliteit van de sector illustreert.

Uit de enquête blijkt echter ook dat er grote bezorgdheid heerst, vooral over de marktonstabiliteit en het tekort aan gekwalificeerd personeel. Leidinggevenden hebben minder vertrouwen in de toekomst en benadrukken de behoefte aan concrete acties om de sector te ondersteunen.

MEMORANDUM: EEN OPROEP TOT ACTIE VOOR EEN DUURZAME TOEKOMST
In haar memorandum benadrukt VBA de sleutelrol van de overheidsautoriteiten in de duurzame ontwikkeling van de sector. In het bijzonder ligt de focus op 3 prioriteiten:
1. de noodzaak van significante, continue en evenwichtige investeringen over verschillende jaren, zowel op nationaal als regionaal niveau.
2. de noodzaak om de organisatie van publieke aanbestedingen anders aan te pakken als de autoriteiten willen dat bedrijven investeren in nieuwe technologieën en materialen.
3. de noodzaak om het fiscale kader en, breder, de concurrentiekracht van de arbeidskrachten in België ten opzichte van andere landen te herzien.

"Gezien de klimaatuitdagingen is het belangrijk om te benadrukken hoe essentieel de samenwerking tussen de publieke autoriteiten en de private sector is. Een groot deel van de bouwprojecten in België is, zeker in een wat delicatere periode voor de private sector, afhankelijk van publieke investeringen. Door de regels voor het toewijzen van projecten aan te passen, kunnen de publieke autoriteiten een absoluut essentiële rol spelen in de decarbonisering van de sector. Er zijn oplossingen. Wij nodigen de publieke autoriteiten uit om deze volledig te omarmen." (Raymund Trost, Voorzitter ADEB-VBA)
"Het publiek verwacht terecht dat grote bouwbedrijven het voortouw nemen in de evolutie naar een koolstofarme sector. Dit is een verantwoordelijkheid die we volledig op ons nemen d.m.v. een reeks concrete acties die we implementeren, waaronder de oprichting van de Belgian Alliance for Sustainable Construction (BA4SC, die werkt aan strategische duurzaamheidsthema's met alle bouwactoren) of de oprichting van ConstruLab, een opleidingscentrum dat bedrijven in staat stelt arbeidskrachten in België te vinden en aan te werven." (Pierre-Alain Franck, CEO ADEB-VBA)

Over VBA
ADEB-VBA, de Vereniging der Belgische Aannemers van grote bouwwerken, is de vertegenwoordiger en de woordvoerder van de grote bouwbedrijven van België, die samen een omzet van 7 miljard euro vertegenwoordigen (dat is 15% van de bouwsector in België) en meer dan 19.000 mensen tewerkstellen. De vereniging verzamelt de 63 grote ondernemingen van de sector. VBA is lid van Embuild. 

https://www.adeb-vba.be/memorandumJaarverslag & Barometer