Hauraton afvoergeulen voor nieuwe fietserstunnel in Lokeren

Gepubliceerd op 03-04-2024 09:13

Bij de bouw van een tunnel is een efficiënte en veilige afwatering erg belangrijk, daarom wordt langs het fietspad over de volledige lengte van de tunnel een afvoergeul voorzien. Om zo goed mogelijk in te spelen op de specifieke verwachtingen schakelde aannemer Persyn nv uit Zwevegem leverancier Deschacht in voor advies. De afvoergeul moest sterk genoeg zijn om fietsers en eventuele onderhoudsvoertuigen te kunnen dragen. Het was eveneens wenselijk dat de asfaltverharding tegen de afvoergeul aan mocht gelegd worden.

bron foto's : (c) Deschachtbron foto's : (c) Deschacht

Deschacht levert Hauraton afvoergeulen voor nieuwe fietserstunnel 

Overwegen blijven onveilig. Daarom wil spoorwegbeheerder Infrabel deze zoveel mogelijk vervangen door tunnels. Ook in Lokeren werd aan de Nieuwe Stationsstraat een overweg afgesloten en vervangen door een nieuwe fietstunnel. De tunnel is een essentieel onderdeel van de fietssnelweg F4 die Gent verbindt met Antwerpen en daarbij ook Lokeren doorkruist.  

Vanwege de beperkte inbouwhoogte, de vereiste om voldoende water te transporteren naar het lozingspunt en de belastingklasse 205C, werd gekozen voor Faserfix KS van Hauraton. Peter Rommel, projectadviseur bij Deschacht: “Met de Faserfix KS afvoergeul konden alle eisen worden ingelost. Bovendien is deze afvoergeul voorzien van het Side Lock vergrendelingssysteem wat het bij onderhoud makkelijk maakt de roosters uit te halen en terug te plaatsen.”  

Het project werd genomineerd voor project van het jaar bij de Gouden Baksteen, de jaarlijkse prijzenuitreiking van de Bouwunie.  

Dit project illustreert meteen ook de diversiteit van Persyns specialisaties: beschoeiingen, burgerlijke bouwkunde, rioleringswerken en asfalt. Het vormt een integraal onderdeel van de puzzel op weg naar een duurzame maatschappij, waarin fietsostrades het fietsverkeer bevorderen en de tunnel een aanzienlijk veiligere oversteek biedt dan gelijkgrondse overwegen. 

Faserfix KS eigenschappen:

  • Robuuste en efficiënte afwatering voor commerciële en openbare ruimtes. 
  • Vezelversterkte betonnen goot 
  • Gebruik tot klasse F 900 
  • Ruime keuze aan roosters 
  • Vergrendeling van roosters zonder accessoires door SIDE-LOCK systeem 
  • Nominale breedtes van 100 tot 300 mm, in verschillende hoogtes 
  • Versteviging van de bovenrand met een hoogwaardige hoek van 20 mm 

Over Hauraton

Als specialist in riolering en waterafvoer is Deschacht de exclusieve verdeler van Hauraton goten. Hauraton ontwikkelt en produceert oplossingen voor regenwaterafvoer. 

Hauraton-producten worden wereldwijd gebruikt door aannemers van openbare werken voor de afwatering van wegen, straten en pleinen van alle soorten, maar ook op parkeergarages, luchthavens, treinstations, industrievelden, sportstadions en parken en tuinen. PP goten, vezelbeton of hoogwaardig gewapend beton. 

(bron: Deschacht)

https://www.deschacht.eu/https://www.wegenbouw.be/bedrijven/759331/producten-item/27589997/deschacht/hauraton
Deschacht levert Hauraton afvoergeulen voor nieuwe fietserstunnel Deschacht levert Hauraton afvoergeulen voor nieuwe fietserstunnel