Opleidingscursus Building Information Management voor infrastructuurwerken start februari 2024

Gepubliceerd op 13-12-2023 08:30

Agentschap Wegen en Verkeer organiseert samen met de Sustainable Pavements and Asphalt Research van de Universiteit Antwerpen opnieuw een specifieke cursus over het managen van jouw infrastructuurwerken in BIM. De opleiding start eind februari 2024 en richt zich tot bouwkundige ingenieurs of andere technische profielen die met managen van (wegen)infrastructuur in aanraking komen, het BIM-implementatieproces zullen opstarten, begeleiden en/of uitvoeren. De opleiding richt zich eerder op het managen van BIM (vnl. BIM Managers) binnen een bedrijf en/of consortium en minder tot het modelleren zelf.

bron foto: (c) Wegen & Verkeer Linkedinbron foto: (c) Wegen & Verkeer Linkedin

Building Information Modelling and Management is de nieuwe methodiek om infrastructuurprojecten in goede banen te leiden startend vanaf het ontwerpproces, tijdens de bouwfases en tot en met onderhoudsstrategieën. Het gebruik van de BIM-methodiek leidt tot tijd- en kostenbesparing, milieuwinsten en een hogere kwaliteit. Net zoals alle andere aspecten tijdens het gehele bouwproces vraagt BIM om experten, goed opgeleide ontwerpers, technici, ingenieurs en vooral BIM-managers en/of BIM-coördinatoren met een breed zicht op het BIM-proces. Om deze nieuwe technologie efficiënt en kwaliteitsvol in de markt te zetten heeft UAntwerpen (vakgroep Infrastructuurwerken) een nieuwe cursus ontwikkeld gericht op BIM voor infrastructuurwerken.

De cursus

Deze cursus introduceert Building Information Modelling/Management (BIM) als een methodiek om virtuele (2/3/4/5D) modellen te creëren van infrastructuurwerken, waarbij objecten, eigenschappen, relaties, planning en kosten aan elkaar (kunnen) gekoppeld zijn. De belangrijkste aspecten van BIM worden geïntroduceerd en diepgaander besproken voor de specifieke infrastructuursector:

. Definitie van BIM en de essentiële tools om met BIM te werken.

. Gebruik van de ObjectenTypenBibliotheek (OTL) en het uitwisselen van gegevens in OTL-conforme formaten.

. Standaarddocumenten die als basis dienen voor BIM-projecten.

. De relatie tussen BIM en internationale normen zoals ISO, WTCB en SB250.

. Demonstraties van het gebruik van softwarepakketten voor BIM-modellering, BIM360 en clashdetecties.

. Het uploaden van BIM-modellen via het AWV DAVIE-dataportaal (Data Acceptatie Validatie en Informatie Extractie applicatie) om kostenposten en vorderingsstaten van infrastructuurobjecten te bepalen.

. Illustratie van de voordelen en mogelijkheden van BIM aan de hand van concrete projectvoorbeelden.

De cursus bestaat uit zes hoorcolleges van twee uur, verspreid over drie dagen. Naast de hoorcolleges is dagelijks twee uur gereserveerd voor klasdiscussies en praktische toepassing van de geleerde concepten. Alle cursisten dienen hun eigen laptop mee te nemen om actief deel te nemen aan de praktische toepassingen en opdrachten gedurende de cursus.

Na de hoorcolleges en begeleide werkcolleges krijgen de cursisten de mogelijkheid om gedurende twee weken individueel aan een praktijkcase te werken. Er worden twee online consultatiemomenten georganiseerd om de cursisten te ondersteunen bij hun individuele projecten. De cursus wordt afgesloten met een laatste dag waarop de cursisten de gelegenheid krijgen om hun individuele cases aan elkaar te presenteren.

Programma

Lesdag 1: maandag 26 februari 2024: 8u30 - 17u00

Lesdag 2: maandag 4 maart 2024: 8u30 - 17u00

Lesdag 3: maandag 11 maart 2024: 8u30 - 17u00

Online consultmoment 1: maandag 18 maart 2024: 9u30 - 11u00

Online consultmoment 2: vrijdag 22 maart 2024: 9u30 - 11u00

Presentaties individuele case: maandag 25 maart 2024: 9u00 - 17u00

(bron: Sustainable Pavements and Asphalt Research van de Universiteit Antwerpen)

Meer informatie / inschrijven:

https://www.uantwerpen.be/en/research-groups/supar/activities/other/bim24/