UrbanRoots boombunker van Ebema_LivingCity in primeur geplaatst in Seine-Saint-Denis bij Parijs

Gepubliceerd op 02-11-2023 14:47

Het Franse departement Seine-Saint-Denis, ten Noordoosten van Parijs, heeft als eerste het Ebema_LivingCity UrbanRoots groeisysteem geïnstalleerd. Vijf boombunkers werden als testopstelling geplaatst langs een weg met (zwaar) doorgaand verkeer.

bron foto: (c) Ebemabron foto: (c) Ebema

Een delegatie van landschapsarchitecten, stadsarchitecten en stedenbouwkundigen bracht een bezoek aan de werf zodat ze alle fases van de plaatsing konden volgen. Het unieke UrbanRoots groeisysteem in prefabbeton is modulair en circulair, wordt snel geplaatst en biedt voldoende wortelruimte om de groei van bomen tot volwassen exemplaren alle kansen te geven. Meer dan voldoende redenen voor de bezoekers om laaiend enthousiast te zijn. En bij Ebema is het enthousiasme ook groot, omdat ze op deze manier mee kunnen zorgen voor meer groen en meer bladerdak in de steden.

Bomen in een stedelijke (verharde) omgeving hebben nood aan voldoende aarde, lucht en water. Enkel wanneer deze voorhanden zijn, kan een boom uitgroeien tot een volwassen exemplaar met een groot bladerdak. Het UrbanRoots groeisysteem voorziet in voldoende aarde en lucht. En voorkomt druk op de aarde en de wortels van de boom. Waterirrigatie is nodig en gebeurt best op een voldoende omzichtige manier. Binnen het netwerk van B-Rain Connect – waarvan Ebema ook deel uitmaakt - ontwikkelde HTW treerootsystems het zoutslot, een oplossing waarbij enkel water zonder zout de wortels van de boom bereikt. Een slimme klep filtert het regenwater via een kolk met zoutslot.

De resultaten van deze testopstelling met vijf UrbanRoots groeisystemen worden de komende tijd nauwgezet opgevolgd. Bij een positieve evaluatie kunnen er meer boombunkers geplaatst worden en kan het bladerdak in Seine-Saint-Denis stevig gaan groeien.

Lees er meer over

 

https://living-city.ebema.be/nl-BE/inspiratie/de-kijker/urbanroots
Bomen in een stedelijke (verharde) omgeving hebben nood aan voldoende aarde, lucht en waterBomen in een stedelijke (verharde) omgeving hebben nood aan voldoende aarde, lucht en water