Prefabbetontegels met geïntegreerde zonnecellen van Ebema en Soltech voorgesteld

Gepubliceerd op 24-10-2023 09:53

Op het INFRA-EVENT van SOLTECH zag de Ebema tegel voor het eerst het licht. Dat gebeurde toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad onthulde: een pad samengesteld met deze vernieuwende zonne­tegels. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het duurzaam opwekken van hernieuw­bare energie. “We streven naar een Vlaanderen waar groene energie de norm is en waar onze wegen niet alleen dienen om ons van A naar B te brengen, maar deze ook te benutten voor duurzame toepassingen. SOLTECH toont met zijn innovatieve producten, waaronder het Solarpad, aan dat solartechnologie een veelbelovende pad is naar een duurzamere toekomst. Dit bewijst dat infrastructuur en duurzaamheid ook hand in hand kunnen gaan”, aldus minister Peeters.

foto's: (c) SOLTECHfoto's: (c) SOLTECH

Prefabbetontegels met geïntegreerde zonnecellen? Het is geen toekomstmuziek. Dat bleek duidelijk tijdens het INFRA-EVENT van SOLTECH NV dat vrijdag 20/10/23 op Thor Park in Stad Genk plaatsvond. Daar onthulde Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad. Tegels van Ebema in prefabbeton waarop fotovoltaïsche cellen van SOLTECH NV worden gemonteerd. Of hoe de paden van beton en zonnecellen elkaar perfect kruisen.

Het was een kwestie van tijd voor de paden van Ebema en SOLTECH NV elkaar zouden kruisen. Op vraag van Ebema werd een samenwerking opgestart voor de ontwikkeling van een ‘slimme’ tegel mét zonnecellen. Prefabbetonmaterialen zijn sterk, duurzaam, solide en herbruikbaar. Ideaal dus om samen met de zonnecellen van SOLTECH NV te combineren tot een slimme veilige én duurzame bestrating: van inrit tot autovrij plein, van dakterras tot tuinverharding.

Bas van de Kreeke: "SOLTECH NV kan van alles een zonnepaneel maken. Maar het is dankzij partners als Ebema dat onze esthetische zonnepanelen hun weg naar commerciële producten vinden. Innovatieve en vooruitstrevende bedrijven die samen met ons een stap verder willen gaan in het benutten van zonnepaneelpotentieel... en op die manier helpen om de wereld mooier te maken. Dat stemt ons zonnig."

Deze cocreatie leidt vandaag tot een eerste prototype. De Solartegel is geheel modulair opgebouwd. Demonteerbaar en circulair. De fotovoltaïsche laag is niet verlijmd maar mechanisch gekoppeld. Een primeur. Het voordeel? De PV-module kan vlot gemonteerd worden na plaatsing van de tegel. Bij eventuele schade aan het PV-paneel kan het fotovoltaïsche gedeelte ook gemakkelijk vervangen worden. Het prototype is 90 x 90 centimeter groot: de breedte van drie stoeptegels. Overschakelen naar andere maten is vrij eenvoudig.

Op het INFRA-EVENT van SOLTECH NV zag de tegel voor het eerst het licht. Dat gebeurde toen Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters het Solarpad onthulde: een pad samengesteld met deze vernieuwende zonnetegels. Mogelijk een eerste stap in de richting van een nieuwe productlijn die het comfort van verharding combineert met het duurzaam opwekken van hernieuwbare energie.

Er wordt nu onderzocht in welke mate de Solartegel gebruikt kan worden in opritten, autovrije pleinen, dakterrassen en als verharding voor publieke en private buitenruimtes. De eerste mechanische testen van de fotovoltaïsche module voldoen alvast aan de verwachtingen. Deze nieuwe ontwikkeling illustreert alvast hoe de samenwerking van twee vooruitstrevende partners kan leiden tot slimmere buitenruimtes die bijdragen tot een optimale benutting van het potentieel van zonnepanelen. En zo helpen om de transitie naar hernieuwbare energie te versnellen.

https://living-city.ebema.be/nl-BE/inspiratie/de-kijker/solar-megategelhttps://soltech.be/persbericht-lydia-peeters-opent-solarpad-bij-zonnepanelenproducent-soltech/
De Solartegel is geheel modulair opgebouwd. Demonteerbaar en circulair.De Solartegel is geheel modulair opgebouwd. Demonteerbaar en circulair.