Ghent Aggregates lanceert PORAZZO, een revolutionaire waterdoorlatende verharding

Gepubliceerd op 31-08-2023 08:40

In maart 2023 lanceerde Ghent Aggregates een nieuwe waterdoorlatende verharding PORAZZO. Dankzij dit revolutionaire systeem kan een oprit, parking, wandelpad of andere verharde omgeving worden opgebouwd die 100% waterdoorlatend is. De infiltratie van water draagt bij tot het lokaal watermanagement. Op die manier kunnen de grondwaterniveaus beschermd worden, wordt het rioleringsstelsel niet verder overbelast bij grote regenval en de gebruiker blijft genieten van een esthetische verharding rond zijn woning, bedrijfsgebouw, op publieke domeinen en andere omgevingen. Zo wordt zorg gedragen voor de natuur en een knappe omgeving gecreëerd waar lokale verharding nodig is voor de veiligheid en comfort van de bouwheer. PORAZZO komt in verschillende kleuren en afwerkingen om het geheel kracht bij te zetten.

foto's: (c) PORAZZOfoto's: (c) PORAZZO

Twee jaar onderzoek en voorbereiding gingen er te pas bij de creatie van dit nieuwe systeem waterdoorlatende verharding. Bij de keuze van de bindmiddelen is niet over één nacht ijs gegaan. Het was bijzonder belangrijk zowel UV stabiliteit, weerstand, antislip, kleurvastheid en draagkracht te realiseren in combinatie met voldoende drainage capaciteit en waterinfiltratie. Twee zaken die vaak niet goed samengaan.

Tot 300 liter infiltratie per minuut / m2

Bij verharding wordt huiverachtig gereageerd door vele openbare instanties, gemeentes en besturen. Vandaag wordt immers ingezet op ontharden. Meestal dient gekozen te worden voor verharding die geen water doorlaat, zoals beton en asfalt, of oplossingen zoals halfverhardingen of losse grind en split die minder duurzaam zijn en veel onderhoud vragen. PORAZZO probeert deze twee uitdagingen te combineren : een stevige ondergrond die belasting aankan met voldoende infiltratie van water. Mits een goede opbouw van de fundering en een correcte aanleg kan tot 300 liter infiltratie per minuut per vierkante meter gerealiseerd worden.

Scholing voor de aannemers 

PORAZZO is een systeem van bindmiddel en siergrind die behandeld worden om tot de juiste combinatie te komen. De productie van beiden gebeurt bij Ghent Aggregates in North Sea Port, Gent. Een gespecialiseerd team van erkende aannemers kan vervolgens PORAZZO aanleggen volgens de regels van de kunst. Hiervoor organiseert Ghent Aggregates op regelmatige tijdstippen cursussen waarbij de aannemer ondergedompeld wordt in zowel de theoretische als praktische kant. Zo garanderen we een plaatsing volgens de juiste specificaties en normen om een kwalitatief resultaat te bekomen.

De aanleg gebeurt op de werflocatie van de klant. De aannemer mengt ter plekke het systeem en plaatst meteen daarna PORAZZO op de gewenste oppervlaktes. Voor onbelaste oppervlaktes volstaat 15mm dikte, bij zwaardere mechanische belasting tot 12 ton (en meer) wordt de PORAZZO aangelegd op 25mm.

Ghent Aggregates verzekert de productie van de grondstoffen en verpakking alsook leveringen op de werven van de aannemers. Hiermee wordt met PORAZZO een revolutionaire waterdoorlatende verharding op de markt, made in Gent North Sea Port. Ghent Aggregates start met de uitrol en communicatie in de Vlaamse markt, om daarna verder te gaan richting Wallonië en tenslotte in de omliggende landen. In Vlaanderen zijn reeds meer dan 60 aannemers over de ganse regio opgeleid tot plaatsing. PORAZZO is niet beschikbaar voor de doe-het-zelfmarkt.

“Tot slot zijn we ook de certificatie en onderzoeken opgestart om samen met de leidende instanties tot een harmonieus verhardingssysteem te komen volgens de regels die nu worden opgesteld in Vlaanderen. Op die manier kan de aannemer met een gerust hart aan de slag en de bouwheer kiezen voor een conforme waterdoorlatende verharding”, zegt Jonathan Kesteleyn, bedrijfsleider van Ghent Aggregates.

Over Ghent Aggregates

Ghent Aggregates is sinds 2014 actief in de grondstoffen voor de bouwindustrie zoals beton, asfalt maar ook infra, sportinfra en ten dienste van de handel. Aanvullend worden mineralen beschikbaar gesteld van de industrie voor alle mogelijke toepassingen. Gevestigd in Gent beschikt Ghent Aggregates over 4,0 ha stockageruimte in hartje North Sea Port, de zeehaven van Gent. De grondstoffen worden multimodaal aan- en afgevoerd via zeevaart, binnenvaart, spoor- en containervervoer en ten slotte via de weg.

Meer informatie en technische specificaties wordt gepubliceerd op de website www.porazzo.be. PORAZZO is ook actief op de sociale media Facebook, LinkedIn, Pinterest en Instagram.

https://www.porazzo.be/nlhttps://ghentaggregates.be/https://www.porazzo.be/nl/plaatser-worden
PORAZZO combineert 2 uitdagingen: stevige ondergrond die belasting aankan met voldoende infiltratiePORAZZO combineert 2 uitdagingen: stevige ondergrond die belasting aankan met voldoende infiltratie
PORAZZO komt in verschillende kleuren en afwerkingenPORAZZO komt in verschillende kleuren en afwerkingen