Denys presenteert nieuwe innovaties en technologieën n.a.v. 100e verjaardag

Gepubliceerd op 23-06-2023 15:11

Naar aanleiding van zijn 100ste verjaardag presenteerde het Belgische bouwbedrijf Denys zijn visie op de ‘City of the Future’, die meer dan ooit gericht is op de ondergrond. En dankzij de Dreamcutter-technologie kent die ondergrond voor Denys geen geheimen. Als kers op de (verjaardags)taart werd ook nog de RoofRobot voorgesteld, ’s werelds eerste robot die ondergronds een gewelfd dak kan bouwen vanuit een microtunnel.

foto's: (c) Denysfoto's: (c) Denys

City of the Future

De wereld is in versneld tempo aan het urbaniseren en de druk op de openbare ruimte neemt daardoor alleen maar toe. Steeds vaker wordt er naar de ondergrond gekeken om functies als nutsvoorzieningen, warmtenetten, maar ook transport en opslag in onder te brengen. De bovengrondse ruimte kan op die manier gereserveerd worden en staat in functie van de natuur en een verhoogde levenskwaliteit voor mens en dier. Die zogenaamde ‘City of the Future’ presenteerde Denys vandaag in de TimeTube, een 360° holistische en immersieve experience die ons meenam naar 2070.

Ondergrondse expertise

Om die ondergrond ‘klaar te maken’ voor de toekomst, zonder al te veel hinder te veroorzaken bovengronds, zijn slimme oplossingen nodig. En die heeft Denys alvast in huis. Het bedrijf heeft al decennialang ervaring met tunnelwerken, waarbij grondstabilisatie en schachtenbouw cruciaal zijn, maar is de laatste jaren uitgegroeid tot een expert in complexe ondergrondse projecten zonder bovengrondse hinder.

Zo presenteerde Denys in 2016 de WallslotRobot – aka Wallie -, ’s werelds eerste robot die via 2 sleuven ondergrondse werken kan uitvoeren zonder bovengrondse hinder. In 2022 kreeg Wallie een upgrade met de Dreamcutter-technologie1, die ook onder het grondwaterniveau kan opereren. En na 3 jaar intensief R&D werk is er nu dus de RoofRobot2, ’s werelds eerste robot die ondergronds een gewelfd dak kan bouwen via 2 micro-tunnels van amper 2,5 meter diameter.

Johan Van Wassenhove, CEO Denys Global, legt uit: “Innovatie zit in ons DNA en daar blijven we al 100 jaar trouw aan. Wij gaan door, daar waar anderen afhaken. Die innovatiedrang heeft er alvast wel voor gezorgd dat we een stevige reputatie hebben opgebouwd op vlak van complexe bouwprojecten. Dankzij innovaties zoals Wallie, de Dreamcutter-technologie en nu de RoofRobot kunnen we in een dichtbebouwde en verstedelijkte omgeving ondergrondse werken uitvoeren, zonder bovengrondse hinder.”

Duurzame toekomst

In de ‘City of the Future’ staat naast de focus op de ondergrond ook duurzaamheid centraal. En ook daar zijn er meerdere rollen voor Denys weggelegd. Door de verdere elektrificatie zullen steeds meer ondergrondse hoogspanningskabels nodig zijn, een kolfje naar onze hand. Denys is echter ook betrokken bij ambitieuze projecten zoals Porthos, een project waarbij CO2 van de industrie in de Rotterdamse haven wordt opgevangen, getransporteerd en opgeslagen in lege gasvelden onder de Noordzee.

En Denys ziet in de toekomst ook een rol voor zich weggelegd voor de UCM-Port Loop, waarbij ondergronds containertransport verloopt via Autonomous Electric Vehicles. Of het European Hyperloop Development Program dat voor ogen heeft om autonome cargo vehikels door vacuümbuizen te laten reizen.

1.254 km ondergrondse hoogspanningskabels voor Duitsland

Enkele weken geleden heeft Denys één van de meest omvangrijke contracten uit zijn geschiedenis getekend, voor de aanleg van maar liefst 1.254 kilometer ondergrondse hoogspanningskabels voor Tennet in Duitsland. Deze kabels zullen de offshore elektriciteit van de windmolens transporteren vanaf de Duitse kustlijn over het land. Johan Van Wassenhove: “Onze ingenieurs zijn hiermee al volop aan de slag want het project zal integraal uitgevoerd worden tussen 2027 en 2031”.

1.000 extra medewerkers gezocht!

Voor deze vele nieuwe projecten heeft Denys de laatste 5 maanden zo’n 240 nieuwe medewerkers aangeworven: zo’n 180 arbeiders en 60 bedienden. En dit is nog maar een begin. Johan Van Wassenhove: “Voor onze komende Belgische energiewerven voor Fluxys en Elia, en de energietransitieprojecten in Duitsland en Denemarken zal Denys tegen 2025 zo’n 1.000 extra medewerkers aanwerven. Ook onze divisie waterwerken zal binnen dit tijdsbestek verdubbelen qua omvang. Gelukkig spreekt onze ondernemende bedrijfscultuur en onze unieke en duurzame projecten heel wat mensen aan”.

https://www.denys.com/
RoofrobotRoofrobot
DreamcutterDreamcutter