Open Wervendag: Bouwsector en universiteiten slaan handen in elkaar

Gepubliceerd op 08-05-2023 06:55

Naar aanleiding van Open Wervendag hebben Embuild Vlaanderen en de Vlaamse universiteiten de handen in elkaar geslagen om meer studenten te laten kiezen voor ingenieur bouwkunde. Zij lanceerden samen een warme oproep naar jongeren op de werf ‘Depot Rato’ in Mechelen: kies voor ingenieur bouwkunde en bouw mee aan een fossielvrije en klimaatbestendige toekomst. Samen met de universiteiten van Antwerpen, Hasselt, Leuven en Brussel heeft Embuild Vlaanderen onderlijnd dat de bouw een sector in volle beweging is en steeds meer hoogtechnologisch met uitdagende jobs en uiteenlopende carrièremogelijkheden. Die troeven dienen nog veel meer onder de aandacht van jongeren te worden gebracht.

bron foto: (c) Embuild Vlaanderenbron foto: (c) Embuild Vlaanderen

De komende jaren gaat de bouwactiviteit enkel in stijgende lijn vanwege de hoge renovatienoden, de toenemende duurzaamheidsvereisten bij elk bouw- en infrastructuurproject en de grote geplande infrastructuurwerken. Het aantal studenten in de ingenieursopleidingen bouw dient daarom overal in Vlaanderen drastisch te worden opgekrikt: zo studeerden er in het academiejaar 2021-2022 slechts 310 studenten master burgerlijk en industrieel ingenieur bouwkunde af.

Daarom lanceren de Vlaamse universiteiten en Embuild Vlaanderen op Open wervendag een warme oproep naar jongeren op de werf ‘Depot Rato’ in Mechelen. Bovendien is de bouwsector een belangrijke driver in het realiseren van de Vlaamse klimaatambities. In minder dan twee jaar kan je in Vlaanderen enkel nog fossielvrije gebouwen ontwikkelen. Bovendien is vandaag al hernieuwbare energie zoals pv-panelen verplicht bij zowel nieuwbouw als ingrijpende renovaties. 

Meer weten?

https://www.embuildvlaanderen.be/press-room/samenwerking-bouw-en-universiteiten/