Stadsbader ontvangt hoogste certificaat CO2-Prestatieladder op Open Wervendag

Gepubliceerd op 08-05-2023 10:17

Op zondag 7 mei kreeg het grote publiek een blik achter de schermen van de herinrichting van het op- en afrittencomplex A19-R8 - Kortrijk/Wevelgem, een project in opdracht van het Agentschap Wegen en Verkeer. Aannemer Stadsbader ontving bij deze gelegenheid bovendien als één van de eerste bedrijven in België het CO2-Bewustzijncertificaat Niveau 5. Ook voor COPRO was het een primeur om dit hoogste niveau op de CO2-Prestatieladder te mogen toekennen als Belgische certificatie-instelling. De uitreiking vond plaats in aanwezigheid van o.a. de provinciegouverneur van West-Vlaanderen - Carl Decaluwé; de administrateur-generaal van het Agentschap Wegen en Verkeer - Kathy Vandenmeersschaut; de burgemeester van Kortrijk - Ruth Vandenberghe en de burgemeester van Wevelgem - Jan Seynhaeve.

bron foto's: (c) Stadsbaderbron foto's: (c) Stadsbader

Primeur op Open Wervendag 2023

Het op- en afrittencomplex van de A19 met de R8 wordt de komende jaren volledig heringericht. Met de zogenaamde ‘trompetaansluiting’ zal komaf gemaakt worden met lange files en wordt een veilig verkeersknooppunt voorzien in en rond Kortrijk. Op dit project namen AWV en Stadsbader verschillende maatregelen om de CO2-voetafdruk te verkleinen.

Stadsbader ontvangt hoogste certificaat CO2-Prestatieladder op Open Wervendag en drukt zo haar stempel op een duurzamere bouwsector

Voor het behalen van dit certificaat waren niet alleen inzicht en maatregelen binnen de eigen bedrijfsvoering en de daarmee gepaarde emissies nodig, maar ook binnen de volledige keten, zowel upstream als downstream. Geïnspireerd door het Klimaatakkoord van Parijs en de Science Based Targets, spreekt Stadsbader de ambitie uit om reeds tegen 2025 de CO2-uitstoot te verminderen met 20%.

Stijn Braet, Chief Technology Officer bij Stadsbader: “Door het toepassen van een managementsysteem zoals de CO2-Prestatieladder, konden diverse reductiemaatregelen op een gestructureerde manier worden uitgewerkt. Duurzaamheid en technologie gaan immers hand in hand, zowel op de werven, als op de productiesites, bij het transport en in onze kantoren. De voortgang wordt op regelmatige basis opgevolgd met de betrokken afdelingen en wordt bovendien breed gecommuniceerd, zowel binnen de eigen organisatie via nieuwsbrieven, als naar externen via onze website. Op die manier wordt kennis gedeeld en worden eigen medewerkers gesensibiliseerd en gemotiveerd om nieuwe initiatieven op te starten.”

Daarnaast participeert Stadsbader actief in verschillende duurzaamheidsinitiatieven binnen de sector en reductieprogramma’s van overheden of NGO’s. Stadsbaders inspanningen rond circulariteit (bv. hergebruik van betonpuin en asfaltgranulaten) lopen onverminderd voort, dankzij de sterke verticale integratie – van afbraak over recycling tot constructie. Het engagement voor de CO2-Prestatieladder heeft tevens een positieve invloed op de scores van BREEAM- en LEED-certificaten voor gebouwen die door Stadsbader gerealiseerd worden. Het bouwbedrijf profileert zich op deze manier steeds meer als een duurzame partner in al haar bedrijfstakken (Infra, Civiel, Bouw en Technieken), zowel voor publieke als voor private projecten.

Dominique Valcke, Chief Executive Officer van Stadsbader: “Eén van de vier strategische doelstellingen van Stadsbader is het genereren van duurzame groei. Het behalen van dit onderscheidend certificaat als één van de eerste aannemers in België, is voor ons bedrijf uitermate belangrijk om onze inspanningen met betrekking tot CO2-reductie te valideren en de bouwsector mee te inspireren.”
CO2-Prestatieladder

Stadsbader - multidisciplinaire aannemer met ruim 75 jaar ervaring
Stadsbader is elke dag werkzaam op 250 werven, verspreid over 17 vestigingen en door de jaren heen gespecialiseerd in tientallen sectoren. De activiteiten van Stadsbader omvatten diverse domeinen: wegenwerken en infrastructuuraanleg, industriebouw en commerciële bouwprojecten, burgerlijke bouwkunde, afbraakwerken, waterbehandeling, sportinfrastructuur, kunstgrasvelden, onderhoudsdiensten, baggerwerken, signalisatie, technieken en productie van prefab beton.
Als multidisciplinaire aannemer met meer dan 75 jaar ervaring is Stadsbader een vaste waarde in de aannemingswereld met een indrukwekkend portfolio, een uitgebreide knowhow en een pioniersrol inzake duurzaamheid.

https://www.stadsbader.com/nl/co2-prestatieladder
Stadsbader ontvangt hoogste certificaat CO2-PrestatieladderStadsbader ontvangt hoogste certificaat CO2-Prestatieladder
het grote publiek kreeg een blik achter de schermen van de herinrichting het op- en afrittencomplex het grote publiek kreeg een blik achter de schermen van de herinrichting het op- en afrittencomplex