Kosteneffectiviteitsanalyse van proactieve droogtemaatregelen in Vlaanderen

Gepubliceerd op 24-03-2023 11:34

Er wordt heel wat actie ondernomen om Vlaanderen te wapenen tegen droogte en waterschaarste. En dat is nodig. Om het proactieve droogtebeleid beter te onderbouwen, verzamelden de VMM en VITO de kosten en effecten van proactieve droogtemaatregelen in Vlaanderen.

bron afbeelding: VITO / VMMbron afbeelding: VITO / VMM

Wil je actie ondernemen tegen droogte en waterschaarste als beleidsmaker, stad of gemeente, projectontwikkelaar ...? En wil je daarbij rekening houden met de kosteneffectiviteit van maatregelen? Dan kan je daarvoor de resultaten van onze analyse gebruiken, die de VMM liet uitvoeren door VITO.

  • In totaal werden 25 verschillende maatregelen beoordeeld op het vlak van waterinfiltratie, waterbuffering en/of waterbesparing.
  • Via deze Excel-rekenmodule kan je de analyse aanpassen door het wijzigingen van parameters (bodemtype, klimaatverandering (of niet), nieuwe gewestelijke stedenbouwkundige verordening (of niet), discontovoet en afschrijvingstermijnen) en data over kosten en effecten.
  • Maatregelen in het buitengebied zijn grotendeels kosteneffectiever dan maatregelen in stedelijk gebied. Voor een sterk integraal waterbeleid zijn echter maatregelen nodig in zowel een stedelijke omgeving als daarbuiten.
  • Collectieve maatregelen op het openbaar domein zijn relatief gezien vaak duurder dan oplossingen die door particulieren genomen kunnen worden. Kosteneffectief proactief droogtebeleid vereist dan ook medewerking van particulieren.
  • Het is belangrijk om in het proactief droogtebeleid in te zetten op het benutten van koppelkansen. Wanneer infrastructuurwerken plaatsvinden, is het verstandig om maximaal in te zetten op klimaatadaptatie

De studie downloaden

Excel rekenmodule

bron:

https://www.vmm.be/publicaties/kosteneffectiviteitsanalyse-van-proactieve-droogtemaatregelen