Meer dan 70 lokale besturen vroegen subsidie duurzame mobiliteit al aan

Gepubliceerd op 18-06-2020 21:52

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters (Open Vld) roept lokale besturen op om de positieve tendens bij de stappers en trappers vast te houden en volop in te zetten op duurzame mobiliteit. Met de toolbox duurzame mobiliteit wil de minister lokale besturen inspireren en ondersteunen om maatregelen te nemen voor het stimuleren van duurzame verplaatsingen. “Voor de toolbox hebben al 71 gemeenten een subsidieaanvraag ingediend om meer ruimte te geven aan stappers en trappers. Het is zo belangrijk dat we overschakelen op die duurzame mobiliteit en de toolbox kan daarbij een hulpmiddel zijn. Lokale besturen hebben nog tot en met 15 juli 2020 de tijd om een aanvraag in te dienen.”, zegt minister Lydia Peeters.

bron foto: Stradus - prefab middengeleidersbron foto: Stradus - prefab middengeleiders

Laatste maanden is iedereen meer gaan fietsen en wandelen en dit biedt kansen voor de modal shift. Daarom lanceerde minister Lydia Peeters midden mei een toolbox duurzame mobiliteit. De toolbox bevat concrete acties die lokale overheden (tijdelijk) kunnen invoeren. Denk aan een fietsstraat, het verbreden van fiets- of wandelpaden, inrichten van een vakantiestraat, het plaatsen van extra fietsstallingen, zorgen voor veiligere fietsroutes en nog veel meer. Het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) staat ter beschikking van de steden en gemeenten om bepaalde verfwerken uit te voeren. Minister Lydia Peeters maakt hier 3 miljoen euro voor vrij, bij het uitvoeren vraagt de minister voor elke euro die Vlaanderen investeert, één euro van het lokaal bestuur.

Vlaams minister Lydia Peeters: “We zijn meer aan het fietsen en wandelen en net daarom moeten we absoluut vermijden dat we met zijn allen terug de wagen instappen. Ik wil in samenwerking met de lokale besturen inzetten op duurzame mobiliteitsmaatregelen zodat we mensen aanmoedigen om toch die fiets te nemen naar het school of het werk. Maar ook met de zomer voor de deur kunnen bepaalde ingrepen onze ‘staycation’ aantrekkelijker maken zodat we op een ontspannen en veilige manier leuke plekjes in Vlaanderen kunnen ontdekken met de fiets of te voet. Veel burgers vragen een herverdeling van de ruimte, deze toolbox kan door de lokale besturen hiervoor worden aangewend."

Lokale besturen geven meer ruimte aan stappers en trappers

71 gemeenten hebben reeds een aanvraag tot subsidie ingediend en dit met zeer uiteenlopende projecten. Zo heeft de stad Lommel een aanvraag ingediend om fietspaden en fietsoversteekplaatsen te verbreden of zelfs nieuwe fietsoversteekplaatsen te voorzien op gewestwegen. Voor op gemeentewegen komen er voornamelijk aanvragen binnen voor (tijdelijke) fietsenstallingen, het inrichten van fietszones en -straten, het inrichten van woonerven en het aanleggen van fietssuggestiestroken.

“Ik roep de lokale besturen op om zeker de toolbox ‘duurzame mobiliteit’ te bekijken via de website vlaanderen.be en inspiratie op te doen. Gemeenten en steden kunnen nog altijd een subsidieaanvraag indienen tot en met 15 juli”, zegt Lydia Peeters.

(bron: lydiapeeters.be)

https://www.vlaanderen.be/toolbox-duurzame-mobiliteit