Lozen van bemalingswater

Gepubliceerd op 27-05-2020 12:12

Op vrijwel elke bouwwerf is een tijdelijke bemaling noodzakelijk. Door het grondwaterpeil kunstmatig te verlagen of het overtollige water over te pompen, is het mogelijk de bouwwerken in droge omstandigheden uit te voeren. Dat weet je als professional als geen ander, maar wanneer moet je nu precies een contract aanvragen voor bemalingswater en tot wanneer mag je lozen op de riolering? Aquafin maakte hierover een interessant document met richtlijnen.

bron foto:  pomp te huur bij Euro Rent Machineverhuurbron foto: pomp te huur bij Euro Rent Machineverhuur

Waarom kan je niet zomaar op de riolering lozen?

Negatieve gevolgen van bemaling

Grondwater is één van de voornaamste pijlers van het ecosysteem. Bronbemaling verlaagt de grondwaterspiegel. Je pompt namelijk grondwater op waardoor het niveau verlaagt. Het verlagen van de grondwaterspiegel betekent dus je water onttrekt uit de wortelzone. Dat kan slechte gevolgen hebben voor de vegetatie. Vijvers en plassen kunnen droog komen te staan, waardoor fauna en flora kan afsterven.

Bovendien kan je door een bemaling ook de grondstabiliteit van de omgeving beïnvloeden, vaak met ongewenste verzakkingen tot gevolg. Turflagen kunnen bijvoorbeeld definitief inknikken. Als er ergens in de buurt een verontreiniging is, kan dat door de bemaling ook aangetrokken worden. Daarom is het plaatsen van een (bron)bemaling geregeld door het Vlaamse Reglement betreffende de Milieuvergunning (VLAREM).

Bemaling kan dus een negatieve impact hebben op de plaatselijke waterhuishouding. En het kan ook voor problemen zorgen voor de riolering en de waterzuiveringsketen. Aan het gebruik van de riolering zijn daarom een aantal wettelijke voorwaarden verbonden.

Lozen op de riolering

Het mag tot 10m³/u

Bij het kunstmatig verlagen van de grondwaterspiegel via een bronbemaling, ben je verplicht het opgepompte grondwater te laten infiltreren buiten de onttrekkingszone of te lozen op een riool voor regenwaterafvoer. Zo kan dit water terug de natuur in. 

Als deze opties technisch niet mogelijk zijn, mag je het opgepompte water lozen op de openbare riolering. Hier moet je wel rekening houden met een kritische waarde van 10m³/u. Zolang dit debiet niet overschreden wordt, is een lozing op de riolering toegestaan.

Debiet van meer dan 10m³/u

Pomp je meer dan 10m³/u op en is de riolering aangesloten op een rioolwaterzuiveringsinstallatie, dan mag je enkel lozen als je hiervoor een schriftelijke toestemming van Aquafin hebt gekregen. De hoeveelheid en samenstelling van het bemalingswater kunnen namelijk zorgen voor problemen in het waterzuiveringsproces. Een waterzuiveringsinstallatie kan bepaalde zuiveringsnormen niet halen, er kan uitspoeling van slib ontstaan, aanzanding in de riolering of overstorten kunnen in werking treden.

Aquafin onderzoekt elke aanvraag afzonderlijk om in te schatten wat de gevolgen van de lozing kunnen zijn op het rioolstelsel en op het zuiveringsproces.

Op basis hiervan berekent Aquafin de vergoeding die aan de lozer zal worden doorgerekend. Lozingen van meer dan 10 m³/u zijn bovendien onderworpen aan de heffing op waterverontreiniging. De Vlaamse Milieumaatschappij bepaalt en int deze heffing. De vergoeding die Aquafin aanrekent, wordt in mindering gebracht van de wettelijk voorziene heffing. Er wordt geen heffing gevestigd indien de heffingsplichtige deze vergoeding volledig heeft betaald.

Procedure voor het lozen van bemalingswater

Aanvraag

Is het technisch onmogelijk om het bemalingswater op een andere plaats dan de openbare riolering te lozen, dan moet je een toelating aan Aquafin vragen. Doe dit voor de start van de bemaling. (Aanvraagformulier)

Procedure

Vul het aanvraagformulier in

Je ontvangt een bevestigingsmail. Daarin staat het aanvraagnummer en de gegevens van de aanvraag. Wil je je aanvraag nog wijzigen, kan je dit doen door op deze bevestigingsmail te antwoorden.

Aquafin bekijkt of het aangevraagde debiet voor de gevraagde periode ook bij regenweer kan worden getransporteerd door het rioleringsstelsel en binnen de milieuvergunning van onze rioolwaterzuiveringsinstallatie kan worden verwerkt.

Binnen maximaal 28 dagen bezorgt Aquafin je elektronisch een contractvoorstel dat de voorwaarden en de verwerkingskosten bevat waaronder je mag lozen in de openbare riolering.

Ga je akkoord met het voorstel, stuur dan een ondertekende versie van het contractvoorstel binnen 28 dagen naar bemalingen@aquafin.be. Indien Aquafin binnen deze 28 dagen geen ondertekend contract ontvangt, wordt het contractvoorstel van rechtswege nietig verklaard.

Wijzigingen in de start- en einddatum moet je na het krijgen van de toelating doorgeven aan Aquafin voor een correcte kostenaanrekening.

Alternatieven voor het lozen van bemalingswater

Infiltratie

Bemalingswater moet dus zo veel mogelijk lokaal terug infiltreren in de bodem, zodat de grondwaterspiegel opnieuw wordt verrijkt. Op deze manier breng je met de bemaling de minste schade toe aan de lokale waterhuishouding.

Afvloeiing

Is infiltratie om technische redenen niet haalbaar? Dan wordt het bemalingswater best afgeleid naar de dichtstbijzijnde waterloop of, in het geval er een gescheiden riolering is, naar de regenwaterafvoer. Je neemt dan best contact op met de lokale waterloopbeheerder of rioolbeheerder.

Meer info en documenten kan je raadplegen op:

https://www.aquafin.be/nl-be/partners-en-bedrijven/water-lozen/lozen-van-bemalingswater