Creatieve ideeën om als wegenbouwer aan het werk te blijven - update 23/04/2020

Gepubliceerd op 23-04-2020 14:50

Voor aannemers actief in wegenbouw & infra is het niet evident om door te werken én tegelijk de door de Nationale Veiligheidsraad opgelegde maatregelen te respecteren. Maar deze moeilijke tijden zorgen ook voor 'innovatief  & oplossingsgericht denken' bij aannemers en hun personeel. Zo ook bij BESIX Infra, waar enkele creatieve tools werden gemaakt, die het verder werken op de werf mogelijk maakt. Aannemer Besix Infra deelt deze graag met de collega wegenbouwers. Hebt u ook een idee? Laat het ons weten ( redactie@wegenbouw.be) en wij publiceren het op deze pagina.

 

aangepaste borduurtang , nu met gekleurde handvatenaangepaste borduurtang , nu met gekleurde handvaten

UPDATE : 23/04/2020

Hierna een creatieve ideeën, die bij Besix Infra hun intrede deden n.av. de COVID maatregelen (zie foto's):

De glijbetonploeg monteerde een waterton op een aanhangwagen om steeds voldoende water bij te hebben om regelmatig de handen te wassen. (zie foto onderaan)

Een watertankje dat oorspronkelijk gebruikt wordt voor de watertoevoer van de handmotorzaag werd omgebouwd zodat het die functie nog kan uitoefenen en tegelijk ook kan dienen als mobiele hygiëneset met zeeppomp en papieren handdoekrol. (foto onderaan)

De handvaten van de borduurtang werden verlengd zodat het plaatsen van borduren kan blijven doorgaan, maar met respect voor de sociale afstand tussen de arbeiders. Ondertussen werd reeds een 2e versie gemaakt: door de handvaten aan elke kant in een andere kleur te schilderen kan de wegenwerker steeds dezelfde kant vastnemen.

 

 

Nederlandse aannemer D. van der Steen B.V.: Zij passen hun Vögele 800 Asfaltmachines tijdelijk aan om de balkman en machinist extra bescherming te kunnen bieden zolang het Coronavirus onder ons blijft. De machinist blijft zicht houden op de rij-pen, de frames zijn ook makkelijk afneembaar gemaakt. Zo kunnen we onze werkzaamheden veilig en verantwoord doorzetten.  (bron: tekst & foto)

 

VDAB geeft opleiding met VACULYFT (mobiele bestratingsmachine) voor het plaatsen van boordstenen. Naast de ergonomische voordelen, kunnen de boordstenen op die manier door één wegenwerker geplaatst worden. Voor meer info over deze machines (verhuur/aankoop) kan u terecht bij de firma Statech.

 

Het Nederlands bouwbedrijf Dijkstra Draisma had een idee om een "Corona-helm" te ontwikkelen. Samen met een lokale bedrijf worden deze helmen met gelaatsmasker nu gemaakt en ingezet.

(bron: Bouwmachines.nl)

 

 

Digitale tools

Ook digitalisatie kan uiteraard helpen om problemen aan te pakken. We horen bijvoorbeeld bij heel wat bedrijven dat er problemen zijn doordat de buitenlandse 'handarbeiders' niet tot in België geraken. Dit terwijl er Belgische (onder)aannemers noodgedwongen hun activiteiten moesten staken door stopzetting van projecten door de bouwheer. Probleemstelling: je weet het niet van elkaar. Een applicatie die vraag en aanbod samenbrengt, zoals onze eigen Wegenbouw.be INFRA APP  (www.infra-app.be) , is dan zeer zinvol. Voorbeeld: je bent dringend op zoek naar een klinkerploeg? Log in, selecteer categorie en plaats aanvraag. Binnen enkele seconden bereik je een groot netwerk, binnen een afgeschermde applicatie ... .

Aannemer DCA (Beerse) ontwikkelde een communicatietool die voor elke medewerker toegankelijk is via de smartphone. Zo krijgen alle medewerkers op regelmatige basis updates over de genomen maatregelen. De preventiedienst stuurt ook elke dag een Q&A en tips rond over werken op een werf in de huidige omstandigheden.

Meer creatieve ideeën

Aannemer Viabuild (Puurs-Sint-Amands) ontwikkelde plaatsingshulp om putranden te manipuleren en te plaatsen zodat arbeiders de social distancing regels kunnen respecteren.

Aannemer Vanlerberghe (Diksmuide) plaatste plexiglas in bestelwagens met dubbele cabine. Zo kunnen op een veilige manier verplaatsingen gemaakt worden met maximaal 2 personen in dezelfde wagen.

 

Aannemer Willemen Infra deed een aanpassing aan een asfaltfinisher. De machine kreeg extra lange armen zodat de arbeiders op een veilige afstand van elkaar kunnen werken.

BESIX Infra hoopt de collega aannemers in de sector te inspireren, om zo van elkaar te leren. (Wat dus ondertussen is gebeurd, maar meer ideeën zijn welkom) Het zal zeker helpen om de sector (deels) terug op gang te brengen.

Wegenbouw.be werkt hier graag aan mee! Hebt u als aannemer of toeleverancier een interessant idee of bijdrage, mail het naar redactie@wegenbouw.be .  Wij delen het graag op onze nieuwspagina en social media kanalen

Nog meer interessante Info:

Aquafin stelde een leidraad heropstart werven op, we geven de extra praktische aandachtspunten graag mee:
* Houd materieel gescheiden: kom niet in elkaars camionette en neem elkaars gereedschap niet vast.
* Overdrachten, werfdossiers, procesvergunningen en dagboeken enz. worden elektronisch overgedragen. Neem hier de nodige maatregelen om de verspreiding van het virus tegen te gaan zoals het wassen van de handen en beperken van fysieke overdracht. Zo kunnen bijvoorbeeld leveringsbonnen ter beschikking gelegd worden in de werfkeet.
* Bij heropstart van werven op installaties die in dienst zijn (voornamelijk renovaties) dient ook het team van operaties op de hoogte gebracht te worden.
* Bij de samenwerking van medewerkers van verschillende werkgevers (aannemers, onderaannemers, leveranciers,…) wordt steeds voor de start van de werken nagegaan of de voorgeschreven algemene richtlijnen en de specifieke maatregelen zoals voorzien in het Veiligheids- en Gezondheidsplan begrepen zijn en worden toegepast.
* Organiseer werfvergaderingen bij voorkeur via tele/video-conferencing of in open lucht met inachtname van social distancing. In de werfkeet mag maximaal 1 persoon per 10m² aanwezig zijn.
* Organiseer pauzes waarbij men de handen kan wassen en dan met propere handen het masker of gelaatsscherm kan afzetten.
* Voorzie een duidelijk plan van aanpak voor de sanitaire voorzieningen inclusief het onderhoud ervan. Bv. hoe en hoe vaak worden de oppervlakten gereinigd en hoe wordt dit geregistreerd.
* Voorzie een locatie op de werf waar – in regel met social distancing – werknemers een pauze kunnen nemen of schuilen bij regen.
* Overloop per project de checklist van de FOD WASO voor de elementen die concreet van toepassing zijn: https://werk.belgie.be/sites/default/files/content/news/checklist_campagne_covid19_public_v6.docx
* Bij werken in elkaars omgeving, houd maximaal afstand van elkaar (zeker meer dan 1,5 m) en voorzie bescherming bij hoesten en niezen via een eenvoudig masker (stofmasker)
* Individueel transport is de norm. Hier wordt op gecontroleerd. Uitzonderlijk transport met twee in de wagen kan, maar stel je geschrankt op en zorg voor een extra stofmasker of voorzie een extra plexiglas om verspreiding te voorkomen.
* Houd bij werken waarbij er risico bestaat op vorming van aerosolen zoals huisaansluitingen maximaal rekening met: * Afstand houden - * P2 / P3 mondmasker - * De juiste beschermingskledij. Vermijd direct contact met afvalwater door geschikte kledij (spatwaterdicht). Courant zijn laarzen, regenbroek en waterdichte handschoenen - * Bij spatomstandigheden (huisaansluitingen) moet een gelaatsscherm gedragen worden

 

Departement Mobiliteit en Openbare Werken:

Aangepast woon-werkverkeer / Respect voor de 'social distanicing' op de werf / Bassin met water en zeep & handgel voorzien / Beschermend materiaal voor werknemers 

Meldpunt voor werknemers indien ze klachten hebben over de genomen maatregelen: www.mow-contact.be

In overleg met de sector van de wegen- en waterbouw werd een afsprakenkader opgesteld waarin wordt overeengekomen hoe een geleidelijke heropstart van de werven kan plaatsvinden:

Heropstart van infrastructuurwerken in de wegen- en waterbouw: afsprakenkader en contactpunt

 

> Linkedinpagina Besix Infra

www.besixinfra.com/nlwww.wegenbouw.be/bedrijven/746832/besix-infraSocial media kanalen wegenbouw.be (klik hier)
watertankje omgebouwd, kan dienen als mobiele hygiëneset met zeeppomp en papieren handdoekrolwatertankje omgebouwd, kan dienen als mobiele hygiëneset met zeeppomp en papieren handdoekrol
waterton op een aanhangwagen om regelmatig de handen te wassenwaterton op een aanhangwagen om regelmatig de handen te wassen