Samen naar een kleinere CO2-voetafdruk met CERO-bestrating

Gepubliceerd op 03-03-2020 17:27

Als fabrikant van prefab betonoplossingen voor de publieke sector werkt STRADUS voortdurend aan oplossingen om de publieke ruimte op meerdere vlakken te verbeteren. Binnen haar gamma Street Care besteed STRADUS specifiek aandacht aan innovaties die bijdragen aan een duurzame toekomst en een beter leefklimaat. Met CERO-bestrating brengt de firma nu een oplossing waarvan de CO2-voetafdruk tot 70% lager ligt dan die van producten op basis van conventioneel beton. Met CERO maakt u met een kleine inspanning dus een groot verschil!

Met CERO draagt u bij aan een duurzame toekomst

Samen met haar CRH-zusterbedrijf Struyk Verwo Infra lanceert STRADUS CERO. Door te kiezen voor CERO-bestrating kunt u als opdrachtgever of  ontwerper nu lokaal de uitstoot van CO2 doen dalen en zo uw steentje bijdragen aan een meer duurzame toekomst. Een kleine inspanning die een groot verschil maakt!

CERO is een lijn van bestratingsproducten op basis van geopolymeer met een zeer lage CO2-uitstoot: tot 70% lager dan die van standaardbetonproducten en zelfs 35% lager dan die van producten op basis van de huidige meer duurzame cementtypes.

Wat is geopolymeerbeton?

Geopolymeerbeton is niet nieuw, maar in België is het tot dusver nog niet toegepast voor bestratingsproducten. De unieke geopolymeerformule van CERO werd ontwikkeld door SQAPE en vervangt cement als bindmiddel. Zo ontstaat een stabiel en vormvast materiaal dat er hetzelfde uitziet als cementgebonden beton. Geopolymeerbeton bestaat uit natuurlijke toeslagmaterialen zoals zand, grind of andere granulaten en een alkalische activator opgelost in water. Als vulstoffen worden één of meerdere hoogwaardige secundaire grondstoffen (bv. hoogovenslakken of poederkoolvliegas) en/of minerale afvalstoffen toegevoegd.

Tot 70% minder CO2 en toch 100% dezelfde kwaliteit

CERO-producten presteren even goed als conventionele betonproducten. Dit zowel op vlak van mechanische sterkte, kalkuitbloei, levensduur als herbruikbaarheid. CERO voldoet onder meer aan de eisen zoals gesteld in NEN-EN 1338. De producten zijn bovendien KOMO-gekeurd, wat wil zeggen dat ze aan de Nederlandse norm voldoen. Een KOMO-keuring staat op gelijke voet met de gekende BENOR-keuring in België.

CERO past perfect in een circulaire economie

Bij de productie van geopolymeer worden reststoffen uit andere processen benut. Er hoeven dus geen primaire grondstoffen gedelfd te worden. Onafhankelijk onderzoek wees bovendien uit dat geopolymeerbeton volledig recycleerbaar is. Net zoals bij conventionele betonproducten kan puin afkomstig van CERO-producten een tweede leven krijgen in de vorm van nieuwe producten, zowel geopolymeerproducten als traditioneel betonproducten. Dit alles zonder dat er sprake is van vervuiling in de keten.

De vertrouwde sierdeklaag blijft onaangeroerd

Momenteel is het al mogelijk om voor meer dan 80 formaten uit het gamma betonstraatstenen en -tegels van STRADUS te kiezen voor CERO. Voor de deklaag bieden we deze opties: niet nabehandeld, uitgewassen, geslepen, gestraald of geborsteld.

U leest het goed: CERO-producten bestaan uit een onderbeton en een deklaag. Het geopolymeerbeton wordt enkel gebruikt in het onderbeton en de deklaag bestaat dus nog steeds uit cementgebonden beton. CERO biedt bijgevolg een uitgebreide keuze aan sierdeklagen waarvan de vertrouwde textuur en kleur onaangeroerd blijft.

CERO genomineerd voor de Techni-Mat Awards

Dit innovatieve product is bovendien genomineerd voor de Techni-Mat Awards. Een onafhankelijke jury selecteerde CERO als één van de drie kanshebbers in de categorie Sustainability. De uitreiking van de Award vindt tijdens Techni-Mat in Kortrijk Xpo plaats en dit op woensdag 25 maart om 19u30. Wilt u ook graag een stem uitbrengen voor CERO? Techni-Mat reikt ook een Audience Award uit, waarvoor u zelf kan stemmen op de beurs op woensdag 25 maart.

Meer weten of vragen?

Download de infobrochure op www.stradus.be of neem contact met ons op met het STRADUS-team.

www.stradus.be