Belgische blauwe steen voortaan in Britse handen

Gepubliceerd op 17-10-2019 16:09

De befaamde blauwe steen van Henegouwen, gewonnen in de steengroeve Carrières du Hainaut (Soignies), komt na 131 jaar in buitenlandse handen. De koper is de Britse groep Sigmaroc. (bron: de Tijd)

foto website Carrières du Hainautfoto website Carrières du Hainaut

De Britse beursgenoteerde groep SigmaRoc legt de hand op de steengroeve Carrières du Hainaut voor 81 miljoen euro. De verkoper is de Belgische familie de Spoelberch. SigmaRoc legt de hand op CDH Développement. Dat is de holding boven de steengroeve Carrières du Hainaut in Zinnik (Soignies) en de commerciële vennootschap CDH International. Uit de Carrières du Hainaut wordt al 131 jaar de befaamde blauwe steen uit Henegouwen gewonnen die in 1986 zelfs beschermd werd als apart merk. De groeve is de grootste in Europa voor blauwe steen en heeft voor het product wereldwijd een marktaandeel van 50 procent.

Daarmee zal de steengroeve, voor zover bekend, voor het eerst sinds het ontstaan in 1888 niet langer in Belgische handen zijn. In 1987, na bijna een eeuw, werd de Belgische bouwreus Etex eigenaar. Begin deze eeuw werd Etex vervangen door het Fortis-investeringsfonds Nesbic en daarna door het van Nesbic afgesplitste Bencis Capital Partners. In 2005 kwamen de investeringsmaatschappijen Verlinvest en Cobepa aan boord. Beide worden gecontroleerd door de zakenfamilie de Spoelberch, die vooral bekend is van haar belang in het bierconcern AB InBev.

Verlinvest en Cobepa verkopen CDH Développement nu, samen met het management, helemaal aan SigmaRoc voor 45,1 miljoen euro, meldt het beursgenoteerde SigmaRoc. Inclusief schulden loopt de ondernemingswaarde op tot 81,3 miljoen euro. Dat is 6,8 keer de onderliggende brutobedrijfswinst (ebitda) voor de twaalf maanden tot eind juni 2019.

www.tijd.be/ondernemen/grondstoffen/befaamde-blauwe-steen-uit-henegouwen-na-131-jaarwww.carrieresduhainaut.com/