Sigma jaarvergadering: recordjaar 2018 verkoop bouwmachines maar terugval wordt verwacht in 2019

Gepubliceerd op 03-07-2019 11:09

De jaarvergadering van Sigma, de federatie van de invoerders van materieel voor de bouw en de goederenbehandeling, vond dit jaar plaats in het Havenhuis in Antwerpen. Dries Van Haut, de voorzitter van de sectorfederatie, presenteerde recordcijfers voor 2018, en dat na een uitstekend 2017. Jaar 2018 was een goed jaar voor de minigravers (+8%), welke met 2.350 stuks meer dan een derde van de verkoop inpalmden, en voor de telescoopladers (+28%) met 1.257 machines, bijna 19% van de verkoop van mobiele machines. De andere categorieën: rupsbulldozers +25% - Wielladers (0-80 pk) +22,50% - Knikdumpers: +12,50% - Mobiele zeven: +16% - Walsen: +7%.

De geleverde hoeveelheden zijn in elk geval indrukwekkend, met 8.351 eenheden voor de bouwmachines, waaronder 1.642 hulpstukken, klein materieel en brekers (= stijging van 7%). Maar voor het eerst in 3 jaar is de verkoop van grote machines gedaald. Hoewel de markt sterk blijft, valt toch een ommekeer in de situatie op. Vooral in de hydraulische graafmachines op banden (-9,6%) en de wielladers >80pk (-6%). Bij de mobiele machines die 6.634 eenheden vertegenwoordigen, staan de machines van minder dan 10 ton in voor 4.758 eenheden, wat goed is voor ongeveer 72% van de verkoop.

Wat de conjunctuur betreft, merkte de voorzitter op dat we wel niet verrast zullen zijn te vernemen dat we opnieuw een recordjaar achter de rug hebben. De totale omzet is immers opnieuw met 11% gestegen tot 1.680 miljoen euro, waarvan de afdeling burgerlijke bouwkunde voor 13,49% of ruim een miljard euro instaat, tegen 657 miljoen euro of 7,83% voor de heftruckafdeling. Maar de voorzitter denkt dat  dit niet kan blijven duren. De bestellingen bevinden zich in vrije val sedert enkele maanden. Moeten we ons zorgen maken en vrezen voor een duizelingwekkende val zoals in 2008? "Ik denk het niet", aldus Dries Van Haut. "In de orderintake voor de eerste vier maanden van dit jaar zien we sterke dalingen op alle niveaus. We verwachten dan ook zeker een daling van de markt met 20 tot 30 percent", stelt David Vandermeulen, de voorzitter van de sectie burgerlijke bouwkunde.

Dries Van Haut: "Het grootste probleem waar we echter vandaag llemaal mee te kampen hebben : het vinden van goede medewerkers. Daar ligt dan ook de grootste uitdaging voor de komende jaren. We mogen nog zoveel machines verkopen, we zullen toch de juiste mensen nodig hebben om ze te onderhouden en te herstellen. Zoals reeds vroeger aangekondigd zullen we ons als beroepsvereniging daarop concentreren om de nodige acties uit te werken om de aantrekkelijkheid van het beroep van servicetechnieker zware machines te vergroten."

Bij het begin van zijn welkomstspeech maakte voorzitter Dries VAN HAUT de samenstelling van de nieuwe raad van bestuur bekend. Hij bevestigde de oude ploeg waarvan 3 bestuurders ontslagnemend waren en verwelkomde 2 nieuwe bestuurders, namelijk Grégory De Jacquier van BIA en Benoît Vercruysse van TRAMAC.

Nadien werd het woord gegeven aan de organisatoren van Matexpo 2019. Hierop gaan we in een ander nieuwsartikel dieper in.

Het volledige economisch dossier kan u hier downloaden:

2018 was een goed jaar voor de minigravers (+8%) - bron foto Van Haut nv2018 was een goed jaar voor de minigravers (+8%) - bron foto Van Haut nv
Economisch dossier (hier downloaden)