vaksite voor bestrating, wegenbouw, grondwerk & civiele werken portaalsite van & voor de wegenbouwsector

Btw-tarief wordt verlaagd bij verkoop bomen en planten door tuinaannemers

Publicatiedatum: 05-02-2019 09:19

Een wetsvoorstel om het btw-tarief van 21 procent naar 6 procent te brengen bij de verkoop van plantgoed door tuinaanleggers werd aangenomen in de Kamercommissie voor Financiën. Hiermee wordt een scheefgegroeide situatie rechtgezet en tegemoet gekomen aan een dringende en reeds lang gestelde vraag en bekommernis van de sector.

foto: Groen op z'n Mooist BVBA - Bocholtfoto: Groen op z'n Mooist BVBA - Bocholt

Wanneer een tuinier plantgoed aankoopt bij een tuincentrum, betaalt hij momenteel 6 procent btw. Hij moet wel 21 procent btw aanrekenen aan zijn klant. Maar als de eigenaar van de tuin de planten zelf koopt bij dezelfde winkel, betaalt hij slechts 6 procent btw. "In de praktijk zien we dus vaak dat de klant de planten gaat aankopen, maar dat de tuinier deze ophaalt om vervolgens te planten", zegt Kamerlid Rita Gantois (N-VA).

Zo ontwikkelt er zich een parallel circuit naast het officiële. Want als de tuinier geen plantgoed factureert, zullen ook de uren in het zwart worden gepresteerd. "Een tuin aanleggen of onderhouden zonder planten is nogal moeilijk", merkt Gantois op. "De bedrijven die de regels correct toepassen, worden op deze manier uit de markt geduwd. Daarom willen wij het btw-tarief verlagen naar 6 procent voor het plantgoed dat de tuinier bij tuinaanleg of -onderhoud verkoopt."

En tuinaannemer zal zijn facturen mogen opsplitsen, waardoor hij 6 procent btw kan aanrekenen op het plantgoed en 21 procent btw op zijn werkuren. Het btw-tarief van 6 procent geldt onder andere voor bomen, heesters, struiken, planten en bollen.

(bron: Tijd / n-va.be)

https://www.wegenbouw.be/artikelen/groenaanleg-onderhoud-en-omgevingswerken/

advertenties

advertenties