vaksite voor bestrating, wegenbouw, grondwerk & civiele werken portaalsite van & voor de wegenbouwsector

Landschapspark Werchter wint de FEBE Precast in Landscape Award 2018

Publicatiedatum: 05-12-2018 08:58

Eurodal produceerde voor de wegenis in het park hebben een unieke betontegel met 3D-effect. De oppervlakte-afwerking van de betontegel heeft drie verschillende texturen zodat verschillende lichtbrekingen ontstaan naargelang de stand van de zon. De rechte voegen tussen de betontegels worden hierdoor visueel gebroken. Hiervoor werd een 3D-tekening ontworpen op maat van het landschapspark. De aaneenschakeling van de betontegels met een verschillende ruwheid en een verschillende lichtbreking zorgt voor een ruit- en kubusvormige perspectiefwerking. Het geheel toont een optische illusie die een visuele meerwaarde biedt.

bron afbeeldingen: FEBEbron afbeeldingen: FEBE

In 2010 werden er gevraagd een ontwerp te maken voor de festivalterreinen van Rock Werchter. De ambitie van de opdrachtgever bestond erin de verouderdere festivalterreinen te moderniseren en in te richtten als een aantrekkelijk landschapspark, dat buiten de festivalperiode het hele jaar door gratis toegankelijk is voor het publiek.

Het ontwerp bestaat uit drie- en vierdubbele dreven die verschillende vormen van park- en festivalinfrastructuur kunnen huisvesten. Ze vormen tijdens het jaar de landschappelijke drager voor een netwerk van wandel- en fietspaden en bakenen verschillende landschapskamers af. Zo ontstaat een formeel landschapspark met rechte dreven en open weilanden.

Tijdens het festival vormen die dreven het landschappelijke raamwerk voor de inplanting van kraampjes en functioneren ze als dienstweg. Ze markeren de grens tussen de festivalweide en de rondgangzone en bieden tegelijkertijd schaduw aan de kraampjes.

Mening van de jury

Het landschapspark Rock Werchter is voor de jury een voorbeeld van hoe de toepassing van prefab beton een meerwaarde geeft aan het landschap. Het geeft weer hoe er op een esthetische manier kan worden omgegaan met beton. Het ontwerp krijgt een speels karakter door de variatie in textuur en vorm. Het wandelpad van het landschapspark is erg functioneel: buiten de festivalperiode wordt het  gebruikt als wandelweg en tijdens de festivalperiode als dienstweg, wat wil zeggen dat de weg ook perfect berijdbaar is.

De jury apprecieert dat er tijdens het ontwerpen van dit project ook voldoende aandacht geschonken werd aan duurzaamheid. De weg is zeer makkelijk opbreekbaar en de beschikbare ruimte werd goed benut. Het ontwerp tilt het geheel naar een hoger niveau waardoor we kunnen spreken van een opgewaardeerd wandelpark. De putdeksels zijn mooi ingewerkt en toch makkelijk te openen.

 

Architect: Cluster Landschap en Stedenbouw / Prefabrikant: Eurodal nv / Aannemer: Michiels H. Aannemingsbedrijf nv / Studiebureau: Architeam bvba / Opdrachtgever: Werchter Park bvba

 

De Precast in Infrastructure Award gaat naar de Zwevende dekplaat

Herstellingswerken aan verzakte putdeksels in de rijweg vormen voor gemeenten en rioolbeheerders één van de belangrijkste uitgaven in hun jaarlijkse onderhoudsbudget voor rioleringen en wegen.

Binnen Vlario werd naar een praktische oplossing gezocht. Lithobeton heeft het concept van de zwevende dekplaat bedacht. De zwevende dekplaat heeft als doel om de verkeerslasten rechtstreeks af te dragen naar de wegfundering of naar de wegkoffer. Zo blijft de onderliggende inspectieput onbelast en volgt het deksel eventuele zakkingen van de put niet.

www.febeawards.be
www.eurodal.be
www.febeawards.be/nl/2018/11/30/de-precast-in-infrastructure-award-gaat-naar-de-zwevende-dek

Eurodal produceerde unieke betontegel met 3D-effect (afbeelding uit film Febe)Eurodal produceerde unieke betontegel met 3D-effect (afbeelding uit film Febe)

De Precast in Infrastructure Award gaat naar de Zwevende dekplaatDe Precast in Infrastructure Award gaat naar de Zwevende dekplaat

advertenties

advertenties