Parking Schiervelde te Roeselare mooi in het groen met Square Cross

Gepubliceerd op 19-11-2018 16:15

Parking Schiervelde in Roeselare doet dienst voor diverse gebruikers: de talrijke beursbezoekers van Expo Roeselare, voetbalsupporters van KSV Roeselare, volleybalsupporters van Knack Roeselare en nu ook de bezoekers van het sportcomplex Sport Oase. Al deze wagens worden verdeeld over 4 parkings, P1 t.e.m. P4. Door de bouw van het sportcomplex Sport Oase drong een heraanleg van parking 1 zich op. De wens van het stadsbestuur bestond er volgens Chesney Decancq - ontwerper voor Stad Roeselare - enerzijds in de oorspronkelijke asfaltparking aantrekkelijker en groener te maken. Anderzijds stond waterbuffering bij het nieuwe ontwerp centraal. Sinds kort staat de site mooi in het groen met Square Cross stenen uit het gamma betonstraatstenen met drainageopeningen van Stradus Infra.

Groen en waterbuffering centraal bij de heraanleg

'Het stadsbestuur wou van de gelegenheid gebruikmaken om de vroegere asfaltvlakte aantrekkelijker en groener te maken, alsook in orde te zijn met de waterhuishouding. Dit alles heeft geleid tot het gekozen ontwerp. De rijweg werd in asfalt voorzien maar de parkeervakken werden ontworpen in grasbetontegels gescheiden door groenzones die bestaan uit hagen, bomen en gras.  Onder de parking ligt voor 1.000 m3 aan buffervolume. Dit onder de vorm van betonbuizen Ø 900, Ø 1 200mm en een buffergracht vooraan de parking. ' vertelt Mr. Decancq.

Efficiëntie en elegantie in het voordeel van Square Cross

Sinds kort staat de site mooi in het groen met Square Cross stenen van Stradus Infra. 'Initieel waren de parkeervakken voorzien in klassieke grasbetontegels gescheiden door een kantstrook van 30 cm. Het is aannemer Olivier Construct die ons de Square Cross van Stradus Infra als alternatief voorstelde. Door voor deze steen te kiezen kon veelvuldig verzagen van de grasbetontegels voorkomen worden. Wij zelf zijn vlot akkoord gegaan gezien de steen tevens esthetisch veel eleganter is dan een standaard grasbetontegel.'.

Nu het gras is gegroeid komen de stenen mooi tot hun recht

De steen Square Cross (30x30x10 cm) is oorspronkelijk ontworpen als hulpstuk voor de Square (60x30x10 cm), een steen met drainageopeningen die in tegenstelling tot klassieke grasbetontegels veel variatie toelaat en waarmee u meerdere patronen kan creëren. Parking Schiervelde is echter een mooi voorbeeld van een toepassing waar Square Cross vrijstaand is gebruikt. Door de stenen gedeeltelijk in elkaar te haken, ontstaat een stabiel legpatroon met gaten van 10x10 cm. Mr. Decancq: 'Nu de gaten zijn opgevuld met substraat en het gras is beginnen te groeien, komen de stenen mooi tot hun recht'.

Looppaden in gesloten verharding

Ter vervanging van de kantstroken tussen de parkeervakken, voorzien als looppad, heeft men hier gebruik gemaakt van een combinatie met stenen 20x10 cm. Hierdoor wordt het kruisjespatroon van de Square Cross niet robuust onderbroken en is het voor de gebruikers toch comfortabel in- en uitstappen. Een andere mogelijkheid om dichte looppaden te voorzien is door naastliggende rijen iets te verschuiven zodat de Square Cross elementen helemaal in elkaar vallen.

Benieuwd naar de verdere mogelijkheden van Square en Square Cross?

In bovenstaand voorbeeld is het model Square Cross stand-alone toegepast. In eerste instantie is Square Cross echter ontwikkeld als hulpstuk bij toepassing van zijn grotere broer Square. Met Square creëert u met één enkele steen drie patronen. Dit door de steen halfsteens, halfsteens-om-en-om of in wildverband te verleggen.

Dichte looppaden kunnen eenvoudig gevormd worden door in de open ruimte tussen de stenen standaard betonstraatstenen van 20x20 cm, 20x10 cm of 10x10 cm te plaatsen, zoals in het voorbeeld van Roeselare. Met Square Cross vormt u echter zonder nood aan andere formaten ook dichte looppaden door naastliggende rijen iets t.o.v. elkaar te verschuiven waardoor de elementen mooi in elkaar vallen.

Kijk voor meer informatie op www.stradusinfra.be.

www.wegenbouw.be/bedrijven/428869/stradus-infra-n-v