vaksite voor bestrating, wegenbouw, grondwerk & civiele werken portaalsite van & voor de wegenbouwsector

Oorzaak tekort aan asfalt ligt bij grote afslanking van de wegenbouw tijdens periode 2012 - 2015

Publicatiedatum: 17-07-2018 10:08

Wegenbouwfirma's kampen met een tekort aan asfalt. De verkiezingen hebben daar weinig mee te maken. De jarenlange besparingen op wegenbouw des te meer. Volgens Tom Willemen van Willemen Groep, met dochter Willemen Infra (voorheen Aswebo) een van de grootste wegenbouwers van het land, betaalt de sector de prijs voor de forse afslanking van de wegenbouw in de periode 2012-2015. "Door de forse terugval van de wegenbouw in België en zijn buurlanden hebben heel wat bitumenproducenten zoals Total en Shell hun productie afgebouwd. Esso is er zelfs mee gestopt."

foto: Willemen Infra -Aswebofoto: Willemen Infra -Aswebo

Op heel wat plaatsen in Vlaanderen moeten wegenwerken worden uitgesteld vanwege een tekort aan asfalt. Volgens Eli Desmedt (VlaWeBo) ligt een samenloop van omstandigheden aan de oorzaak. "De voorbije maanden was er amper weerverlet door de gunstige weeromstandigheden en een staking in Frankrijk woog op de aanvoer van bitumen.

De aanbestedingen voor wegenbouw van de Vlaamse steden en gemeenten stegen vorig jaar met 42 procent tot 825 miljoen euro, het hoogste cijfer sinds 2011, aldus de Confederatie Bouw. De totale factuur voor wegenbouw gaat in België in goede jaren wel in de richting van 3 miljard euro. Dit zorgt voor extra druk, maar het is niet de hoofdoorzaak voor het tekort.

De afbouw van capaciteit voor bitumen zat vorig jaar al op de bodem. "De vraag naar wegenwerken en dus naar meer asfalt is dit jaar gestegen, zelfs meer dan verwacht. De capaciteit snel uitbreiden is niet simpel, evenmin voor aggregaten. Specifieke machines voor wegenbouw zijn duur en je kan deze niet gaan huren zoals een graafmachine. "Voorlopig heeft het tekort nog geen effect op de prijzen. Op dit moment worden werken uitgevoerd waarvoor de prijzen maanden geleden al werden vastgelegd. 0ls het tekort aanhoudt, kunnen de prijzen wel gaan stijgen, aldus Tom Willemen."

Bron: Artikel Tijd.be

https://www.tijd.be/nieuws/archief/Wegenbouwers-kampen-met-tekort-aan-asfalt/10031687
Bron afbeelding: https://www.wegenbouw.be/bedrijven/153788/willemen-infra-west

advertenties

advertenties