vaksite voor bestrating, wegenbouw, grondwerk & civiele werken portaalsite van & voor de wegenbouwsector

Colas Belgium introduceert met Exopush robotica in de wegenbouw

Publicatiedatum: 28-06-2018 11:27

Het is onmogelijk om niet langs één van de vele wegenwerven in ons land te rijden. Naast de files, vallen ook de vele machines op. Toch is wegenbouw nog steeds heel fysiek en belastend voor de arbeiders. Om de werkomstandigheden te verbeteren, introduceert Colas Belgium de Exopush op de Belgische markt.

bron afbeeldingen: Colasbron afbeeldingen: Colas

De Exopush

De Exopush is een exoskelet, ontwikkeld voor de wegenbouw. Het exoskelet is een draagbaar systeem dat extra kracht geeft aan de arbeiders. Het is bedoeld voor arbeiders die manueel asfalt of beton aanbrengen op het wegdek. Deze activiteit, die zeer belastend is, vereist veel kracht en uithouding. Het kan niet worden gemechaniseerd op werven in stedelijke omgevingen. Dit werk is de laatste 80 jaar nauwelijks geëvolueerd. Technologische innovatie was dan ook noodzakelijk om de werkomstandigheden van de arbeiders te verbeteren.

De Exopush wordt ook wel een "cobotized hark" genoemd. Een cobot is een samenwerkende robot, die menselijke handelingen ondersteunt.  De kracht die een arbeider kan uitoefenen wordt met een factor 5 verhoogd. Het laat arbeiders toe om tot 50 kilo asfalt of beton duwen en te trekken, dankzij technologieën uit het veld van de robotica: een handvat detecteert de intentie van de gebruiker en versterkt zijn gebaar, de arm van de hark brengt de kracht over naar het oppervlak. De Exopush is voorzien van een lithium batterij wat een autonomie van 6 uur verzekert.

Ergonomie en werk comfort

Deze activiteit is heel belastend. Het is daarom belangrijk dat de arbeiders kunnen gebruik maken van technologie die hun werk comfort verbetert. De repetitieve fysieke inspanning wordt veel lichter. Ook de ergonomie verbetert: de houding van de gebruiker is veel natuurlijker en veel minder belastend voor de rug.

Innovatie in de wegenbouw

De Exopush is door Colas ontwikkeld in samenwerking met de Franse startup RB3D. Na een uitgebreide ontwikkel- en testfase, wordt het systeem internationaal uitgerold. Voor Colas Belgium is het agentschap Sud-Est, actief in de omgeving van Luik, als eerste aan de beurt.

Het is niet de enige innovatie waar Colas mee bezig is. Zo wordt ook gewerkt aan een fotovoltaïsch wegdek (Wattway), intelligente wegen (Flowell), ... . Op deze manier wil Colas bijdragen aan een veilige en ecologische vervoersinfrastructuur.

https://www.wegenbouw.be/bedrijven/587865/colas-belgium
https://www.colas.be/nl/

de Exopush is een exoskelet, ontwikkeld voor de wegenbouwde Exopush is een exoskelet, ontwikkeld voor de wegenbouw

 Exopush wordt ook wel een 'cobotized hark' genoemd Exopush wordt ook wel een 'cobotized hark' genoemd

advertenties

advertenties