Bouwsector zorgt weer voor werkgelegenheid maar veiligheid op het werk hoofdprioriteit

Gepubliceerd op 22-06-2018 09:54

De bouwnijverheid verkeert in een goede economische gezondheid, die wordt ondersteund door gunstige determinanten - beschikbaar inkomen van de gezinnen, werkloosheidsgraad, overheidsinvesteringen. Voor 2018 verwacht de Confederatie Bouw een groei van ongeveer 3,7 %, ruim boven de verwachte groei van de Belgische economie als geheel (1,6 %).

bron afbeelding: Confederatie Bouwbron afbeelding: Confederatie Bouw

In 2018 zal de bouw worden ondersteund door een versnelling van het aantal bouwvergunningen als opmaat naar de aanscherping van de energie-efficiëntievereisten in Vlaanderen, door een budgettaire inspanning voor de renovatie van openbare gebouwen en door een duidelijke intensivering van de investeringen door lokale overheden.

Voor 2019 verwachten we een groeivertraging in de bouw, die niet meer dan 1% mag bedragen. De bouw van nieuwe woningen zal naar verwachting krimpen als gevolg van de sterke stijging in 2018; deze inkrimping wordt gecompenseerd door een herstel bij de nieuwe niet-woningbouw en door de burgerlijke bouwkunde.

Deze goede resultaten hebben de bouwsector in staat gesteld zijn rol als banenschepper te consolideren, een status die hij in 2016 heeft herwonnen en in 2017 heeft geconsolideerd. Uit de INR-statistieken blijkt dat het aantal werknemers in de bouwnijverheid is gestegen van 201 000 in het eerste kwartaal van 2017 naar 203 000 in het eerste kwartaal van 2018, een stijging van 1900 eenheden. Dit ondanks de komst van gedetacheerde Europese arbeidskrachten naar onze werven, zij het in dalende lijn, en de aanwervingsmoeilijkheden.

In deze goede werkgelegenheidscijfers zien we, naast het hoge activiteitsniveau, het effect van de anticipatie van de bedrijven op de aan de sector beloofde vermindering van de loonkosten.

Wil de bouw zijn rol als banenschepper blijven spelen, dan is het belangrijk dat de regering en de sociale partners, net zoals voor de economie als geheel, hun inspanningen voortzetten om vraag en aanbod op de arbeidsmarkt in België beter op elkaar af te stemmen.

In een ander verband, hoewel nog altijd gelinkt aan de werkgelegenheid en de activiteit in de sector, betreurt de Confederatie ten zeerste dat het aantal arbeidsongevallen in de bouw nog steeds te hoog is, ondanks een al jaren durende gestage daling.

De Belgische bouw bevindt zich, inzake veiligheid, in een Europees gemiddelde, ver achter de goed presterende landen, zoals Zweden, Nederland of het Verenigd Koninkrijk, waar de minste arbeidsongevallen in de bouw gebeuren.

Het voorbeeld van de "model"-landen is er om ons eraan te herinneren dat het noodlot niet mag ingeroepen worden als argument voor het gebeuren van arbeidsongevallen en om alle bouwbedrijven aan te moedigen om een echt veiligheidsbeleid te ontwikkelen dat geïntegreerd is in hun dagelijkse bedrijfsvoering, zoals sommige bouwbedrijven al eerder deden.

De Confederatie zet zich vastberaden in voor de strijd voor een betere veiligheid op de bouwplaatsen, die zij tot 2020 tot een van de hoofdprioriteiten van haar actieprogramma heeft gemaakt, met als doel het aantal arbeidsongevallen te halveren en de Belgische bouwsector op het niveau van de meest doeltreffende Europese staten inzake preventie te brengen.

Van veiligheid een echte bedrijfscultuur maken, is natuurlijk bovenal de verantwoordelijkheid van de leidinggevenden en het management van het bedrijf en vergt van hen een niet-aflatende toewijding daarvoor. Om de veiligheid te verbeteren is echter ook een grotere betrokkenheid van de andere spelers uit de bouwsector nodig, in het bijzonder van de opdrachtgevers die, door middel van bestekken en toezicht op de werkzaamheden, over belangrijke troeven beschikken om bouwplaatsen mee veiliger te maken.

De politici moeten zich aangesproken voelen door de zeer gemiddelde resultaten van België op het vlak van risicobeheer, die niet alleen van toepassing zijn op de bouwsector, maar op alle bedrijfssectoren. Overheden moeten ook investeren in een preventiecultuur door te handelen waar zij kunnen, onder meer in hun eigen bestekken, in het onderwijs en in opleiding.

(bron Confederatie Bouw)

Volledig rapport raadplegen:

http://www.confederatiebouw.be/PressCommunication/persconferentie210618.pdf