CE-markering voor Roof2Road bitumen voor de wegenbouw

Gepubliceerd op 20-06-2018 10:18

Roof2Road geeft een belangrijke impuls aan de circulaire economie met het behalen van een CE-markering op gerecyclede bitumen voor de wegenbouw. Het is de laatste stap om de bitumenkringloop van Roof2Road te sluiten: van dakbedekking naar asfalt. De CE-markering voor een circulair bouwproduct is vrij uniek in Europa en Roof2Road behaalt het als eerste voor gerecyclede dakbedekking in Nederland. De CE-markering is door KIWA Nederland afgegeven. 

bron afbeelding: roof2roof.nlbron afbeelding: roof2roof.nl

Roof2Road levert direct milieuwinst op. Maar dat niet alleen: de kwaliteit van het asfalt verbetert door de hoogwaardige eigenschappen van het gemodificeerde bitumen van dakbedekking. Upcycling van asfaltwegen dus. De parameters van de asfalt type testen laten dit zien. Het circulaire bitumen verhoogt de kwaliteit  en verlengt de levensduur van asfalt.   

Vanaf 18 mei 2018 worden twee Roof2Road-producten met CE markering geleverd: R2R PMB en R2R PMB SBS. Roof2Road Polymer Modified Bitumen (R2R PMB) bestaat uit een combinatie van gerecyclede nieuwe dakrollen en gekwalificeerde gebruikte dakbedekking. R2R PMB SBS bestaat voornamelijk uit nieuwe SBS gemodificeerde dakbedekking. Beide producten worden op basis van een FPC geproduceerd en hebben een laag PAK-gehalte. Door toevoeging van 2,5% Roof2Road bitumen aan asfalt kan goedkoper en beter asfalt worden geproduceerd. Daarbij zijn de MKI-scores van deze producten extreem laag in vergelijking met regulier asfaltbitumen, zodat duurzaamheid wordt beloond bij aanbestedingen. 

Roof2Road is onderdeel van Roof2Roof, waarbij bitumen dakbedekking via een eigen succesvolle methode wordt geoogst van oude daken en gerecycled tot grondstoffen voor nieuwe dakrollen. Naast ‘urban mining’ van gekwalificeerde gebruikte moderne bitumineuze dakbedekking worden ook nieuwe afgekeurde dakrollen weer als hoogwaardige grondstof hergebruikt. De Roof2Roof-keten bestaat uit gebouweigenaren, dakbedekkingsbedrijven, sloopaannemers, gemeentes, producenten van dakbedekking, wegenbouwers en asfaltcentrales. Met Roof2Road komt het hoogwaardige bitumen beschikbaar voor de wegenbouw. Door de CE-markering is de kwaliteit van deze hoogwaardige grondstof voor asfalt nu ook gegarandeerd.

Bron:

www.roof2road.nl