Nieuwe PP-buizen bieden meer zekerheid

Gepubliceerd op 04-04-2018 11:51

Een uitgebreid gamma rioolbuizen in polypropyleen is op de markt gebracht: Acaro PP. Troeven van het nieuwe assortiment gelanceerd door Wavin, leverancier van leidingsystemen in kunststof, zijn de hoge ringstijfheid en de genormeerde kwaliteit. "En het afdichtingssysteem met losse ring garandeert volledige bescherming," zegt Eric Detry, product manager bij Wavin.

Zo'n zes jaar geleden startte Wavin, met Belgische hoofdzetel in Sint-Niklaas, met de ontwikkeling van een PP-gamma. Het initiatief voor de vernieuwing komt uit andere landen, waar PVC een minder goed imago heeft door de aanwezige chloride. Fabrikanten zochten daarom naar een duurzaam alternatief: PP.

wanddikte Acaro PP (bron afbeeldingen: Wavin)wanddikte Acaro PP (bron afbeeldingen: Wavin)

'PP' is niet gelijk aan 'PVC'

De eigenschappen van polypropyleen verschillen wel. PP wordt bijvoorbeeld al langer gebruikt om specifieke vormen te maken dankzij zijn hogere elasticiteit. PP heeft daarom ook een dikkere wand nodig om dezelfde ringstijfheid als PVC te bekomen.

PVC is dan wel stijver, het materiaal is ook brozer. "En dat geeft PP een voordeel, vooral bij lage temperaturen wanneer de slagvastheid belangrijk is", zegt Detry. "Onlangs dook de temperatuur in België een week lang onder 0. Dan kan je PVC niet meer gebruiken, want een klein ongelukje kan meteen de broze PVC-buis beschadigen. Dat probleem heb je niet bij PP."

Zekerheid inbouwen

Nog een probleem bij PVC: alle types en klassen zijn mogelijk, van SN2 tot SN8. Voorschrijvers twijfelen daarom soms aan de kwaliteit van het gebruikte materiaal op hun werven. Ze zijn niet zeker van wat er juist geplaatst is door de installateur en of het voldoet aan wat ze eisen.

PP-buizen halen minimum SN8 en zijn dus altijd geschikt voor diepe plaatsing of ondiepe plaatsing met verkeer. Bijkomend voordeel bij Wavin: de genormaliseerde markering staat niet enkel op de buitenzijde, maar ook binnenin de buis. Zo kunnen gebruikers het gebruikte materiaal van geplaatste buizen controleren met een camera.

Sterker dan de norm

Minimum SN8 dus voor PP, al gaat Wavin een stap verder. Detry: "Onze commerciële naam zegt genoeg: Acaro PP SN12. Wij bieden dus een nog krachtigere buis aan dan de regelgeving vraagt. Het was ook ons doel om een topproduct op de markt te brengen. We doen dat met een assortiment van buizen van 110 mm tot 500 mm."

Acaro PP garandeert daarmee een langdurige bedrijfs- en werkingszekerheid van meer dan 100 jaar. Door de grote wanddikte en het slijtvaste, hoog­modulaire materiaal is Acaro PP bestand tegen reiniging onder hoge druk. Daarmee blijven op de lange termijn de hydraulische ei­genschappen behouden, wordt het onderhoud beperkt en worden ook de exploitatiekosten lager.

Afdichten met losse ring

Boven­dien is het afdichtingssysteem zo ontwikkeld dat het de voor­delen van een tegen verschuiven gezekerde afdichting biedt, "Maar werken hier met een losse ring die reiniging of vervanging erg makkelijk maakt," zegt Detry. "Soms blijven onze producten een paar dagen liggen op de werf. Dan kan het rubber vuil of beschadigd worden. Plaatsers kunnen losse rubberen ringen uit de buis trekken, schoonmaken of vervangen. Of een ander type rubber gebruiken, denk maar aan buizen waar olie door moet stromen. Die ringen moeten bestand zijn tegen koolwaterstoffen."

Het afdichtings­systeem is zowel bij 5 bar voor drinkwaterbeschermingszones als bij extreme belastingen getest en biedt maximale betrouwbaarheid.

Het volledige buissysteem wordt conform NBN EN 1852 vervaardigd. Het vormt samen met X-Stream buizen, Aquacell en Q-Bic infiltratiekratten en Tegra-toezichtput­ten een volledig op elkaar afgestemd PP-systeem voor de afwatering.

(bron: Wavin)

https://www.wavin.com/nl-be/Acaro

https://www.wavin.com/nl-BEhttps://www.wegenbouw.be/bedrijven/331366/wavin-belgium-n-v
Acaro PP buizenAcaro PP buizen
Acaro PP SN12Acaro PP SN12