Investering van 64 miljoen euro voor 4 nieuwe spitsstroken

Gepubliceerd op 17-10-2017 09:02

De Vlaamse regering investeert de komende jaren 64 miljoen euro in vier spitsstroken die het verkeer rond Brussel, Gent, Leuven en Lummen vlotter moeten doen verlopen. Dat blijkt uit het antwoord van Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Ben Weyts op een parlementaire vraag van Open VLD'er Mathias De Clercq.

Vlaanderen telt nu al drie van zo'n spitsstroken: op de E40 van Brussel naar Leuven, op de E19 van Antwerpen richting Breda en op de E313 van Antwerpen richting Hasselt. De komende jaren moeten er vier extra komen, zegt het kabinet-Weyts.

Op de E17 tussen De Pinte en Zwijnaarde. De werken kosten 500.000 euro en moeten in 2018-2019 klaar zijn.

Op de E40 tussen Groot-Bijgaarden en Affligem. De werken kosten 11,5 miljoen euro maar omvatten ook de heraanleg van een brug, een oprit, vangrails en rijwegsignalisatie. De spitsstrook zal in een eerste fase van Groot-Bijgaarden tot Ternat lopen, waar een brug moet worden herbouwd. Als dat gebeurd is, kan de spitsstrook doorlopen tot in Affligem.

Op de E314 tussen Wilsele en Aarschot. De werken kosten 42 miljoen euro, omvatten ook werken aan een viaduct en moeten in 2019 klaar zijn.

Op de E313 tussen Beringen en Lummen. De werken kosten tien miljoen euro en moeten in 2018-2019 klaar zijn.

Studies van het Vlaams Verkeerscentrum leren dat de huidige drie spitsstroken de verkeersellende deden afnemen. Tussen Brussel en Leuven daalde het door file verloren uren met 59 procent. Tussen Antwerpen en Breda zakte het aantal verloren uren met 90 procent en verdwenen de structurele avondfiles tussen Antwerpen-Oost en Sint-Job In 't Goor.

Volgens minister Ben Weyts zijn op dit moment geen andere spitsstroken gepland.

(bron: Tijd.be)