Slim waterbeheer in Heule

Gepubliceerd op 03-07-2017 16:10

In Heule brengt de Kringloopwinkel al zijn Kortrijkse activiteiten samen in één gebouw. Specialist grondwerken en betonvloeren Delporte & Zonen nv nam, naast een gedeelte van de binnenwerken, het volledige buitenplein  voor zijn rekening. Voor de infiltratiebuizen klopten ze aan bij Deschacht.

Wat was het project in Heule precies?

Gilles Peeters van Delporte & Zonen nv: "Het project gaat over de renovatie en uitbreiding van een bestaand gebouw van de Kringloopwinkel. Het heeft een groot plein met een luifel, dat zal gebruikt worden om voorraad te stockeren. Wij voerden alle nivellerings-, beton- en rioleringswerken uit. Om de geschikte materialen te kiezen, wonnen we advies in bij de studiedienst van Deschacht. Want enerzijds moeten de infiltratiebuizen groot en stevig genoeg zijn om het regenwater op te vangen. Anderzijds proberen we de prijs te drukken voor de klant. Na berekeningen raadde Deschacht ons de PP-Ribwall IT-riool aan met een binnendiameter van 600 mm en omwikkeld met geotextiel."

Waarom viel de keuze van Deschacht op PP-Ribwall IT-riool?

Dirk Stuyven van Deschacht: "De Vlaamse wetgeving voor riolering en afwatering wordt steeds strenger. Want doordat er meer gebouwd wordt, heeft het hemelwater minder ruimte om in de bodem te dringen, met wateroverlast tot gevolg. De verordening hanteert daarom heel strikte rekenregels voor infiltratievoorzieningen, op basis van het buffervolume en de infiltratieoppervlakte. Uit onze studie kwamen de infiltratiebuizen van Ribwall er als beste uit. Ze nemen weinig ruimte in en zijn gemakkelijk om te plaatsen."

Werkt u vaker samen met Deschacht?

Gilles: "We werken reeds ruime tijd samen met de firma Deschacht. We bestellen er een hoeveelheid stock en doen soms projectbestellingen, die ze op de werf leveren. Om extra advies in te winnen, kunnen we steeds een beroep doen op de studiedienst."

(bron: Deschacht)

www.deschacht.euwww.wegenbouw.be/bedrijven/759331/deschacht