Toegankelijke bushaltes dankzij het gebruik van STRADUS INFRA bushaltebanden

Gepubliceerd op 27-09-2012 17:05
Zowel de overheid als de burger erkent het belang van vlot toegankelijke en veilige bushalteplaatsen. De Lijn definieerde daarom de minimale vereisten waaraan een bushalte dient te voldoen om de toegankelijkheid en veiligheid voor mindervalide personen, ouderen, kinderen en andere gebruikers te verhogen.
velling 2/2 cmvelling 2/2 cm

Voor de aanleg van een verhoogd perron met een minimale instapafstand en hoogte vormen bushaltebanden dé oplossing bij uitstek.

Hét kenmerkende element van een bushalteband is het profiel van de voorzijde dat de contravorm volgt van de band van een lijnbus. Hierdoor kunnen de bussen tot tegen de opstapplaats aanrijden en wordt de instapafstand tot een minimum herleid. Dankzij de hoogte van de bushalteband wordt ook de instaphoogte verkleind. Daarnaast zijn bushaltebanden aan de bovenzijde voorzien van een antislipprofiel. Dit alles met als resultaat dat het in- en uitstappen veel veiliger en makkelijker verloopt.

De lengte en het gewicht van bushaltebanden zorgen voor extra stabiliteit. Om die reden raadt men het gebruik van bushaltebanden met een lengte van 2m aan. Naast dergelijke elementen biedt STRADUS INFRA in haar STREET SAFE gamma echter ook passtukken aan met een lengte van 1m om zo voor iedere perronlengte de gepaste oplossing te bieden. Dankzij de verdoken hol- en dolverbinding op de kopse zijden wordt het verschuiven van de banden bovendien voorkomen. Ook kan men opteren voor bushaltebanden met een voet, waarmee de band kan worden verankerd onder het wegdek.

De aanbevolen profielhoogte bij de keuze van een bushalteband is afhankelijk van het type opstapplaats. Zo zijn er voor haltes buiten de rijbaan banden met een profielhoogte van 15 cm en voor haltes naast de rijbaan banden met een profielhoogte van 18 cm. Voor aanleg van een halte die naast de rijbaan zijn overigens ook hoekstukken verkrijgbaar.

Met het oog op een nette aansluiting op een standaard boordsteen biedt STRADUS INFRA tevens verloopbanden aan die uitlopen naar een velling van 2/2 cm. Deze verloopbanden zijn overigens aan beide uiteinden even breed waardoor men de aansluitende bestrating niet schuin dient te zagen. De plaatsing verloopt bijgevolg eenvoudiger en resulteert in een net afgewerkt geheel. Dankzij de hijsogen, waarvan de STRADUS INFRA bushaltebanden standaard zijn voorzien, zijn de banden, ondanks hun hoge gewicht, tenslotte makkelijk en vlot plaatsbaar.

De bushalteband uit het STREET SAFE gamma van STRADUS INFRA toegepast in scholenomgeving Bret te Genk (foto links)

De verloopbanden van STRADUS INFRA lopen uit op een velling 2/2 cm, wat een mooie aansluiten op een standaard boordsteen mogelijk maakt (foto rechts)De verloopbanden van STRADUS INFRA lopen uit op een velling 2/2 cm, wat een mooie aansluiten op een standaard boordsteen mogelijk maakt (foto rechts)