De BufferKlinker springt in de bres bij waterellende

Gepubliceerd op 08-12-2010 09:25
De media stonden er dagenlang vol van. Gigantische hoeveelheden hemelwater. Overstroming. Machteloosheid. Ook nu zorgt smeltwater voor heel wat waterellende. We vergeten echter dat onze maatschappij zelf voor een groot deel aan de basis van deze ellende ligt. Per dag worden heel wat ‘voetbalvelden’ volgebouwd of verhard. Het regenwater kan niet meer in de grond infiltreren en bij iets grotere neerslag ontstaan water-autostrades die op hun tocht vruchtbaar land erodeert en heel veel regenwater met vuil rioolwater vermengd.
Fluvio bufferklinkerFluvio bufferklinker

Steenslag, dolomiet, grastegels , doorlatende betonstenen en bufferklinkers moeten – in het spoor van de Watertoets – hierin enig soelaas brengen.

De Fluvio bufferklinker kan in zijn eentje 40 liter per m² tijdelijk opslaan. Naast de ingegraven “plastiek bakken” is deze bufferklinker de enige straatklinker die in een handomdraai de terreinen stapdroog maakt.

Tegenover de overstromingen van vorige maand staat een bufferklinker machteloos, maar een veralgemeende toepassing van het systeem van bufferen, vertraagd laten infiltreren en afvoeren zal ongetwijfeld heel sterk bijdragen tot het … indijken van wateroverlast.

De huidige sneeuw- en regenval test onze infiltratie- en afvoercapaciteit opnieuw. 10 cm poedersneeuw leidt tot 20 liter water per m². Bij natte sneeuw loopt dat op tot 50 liter water per m².

De fysische en constructieve eigenschappen van de bufferklinker zorgen voor het wegwerken van het grootste deel van de gesmolten sneeuw. Geen enkel andere oplossing leidt tot dergelijke resultaten.

Zelfs bij een bevroren ondergrond (tot 20 cm diep) kan tijdens het ontdooiingproces water in de holte opgeslagen worden.

Door het bergen van water in en onder de bestrating voldoet de bufferklinker aan de watercompensatie eisen van de Watertoets. De neerslag kan volgens de principes van het afkoppelen, ter plaatse gebufferd en vertraagd afgevoerd worden.

Door de toepassing van waterdoorlatende klinkers en bufferklinkers zijn riolen en kolken grotendeels overbodig. Door gebruik van speciale filterdoeken kan het hemelwater op parkings volledig gezuiverd worden van zware metalen, olie- en benzineresten.

Door een verticaal contactoppervlak van 22 cm en een straatlaag van ongeveer 5 cm gestabiliseerd zand (maar met 180 kg cement per m³) krijgen we een stabiele draagkracht met lange levensduur.

 

De bufferklinker is een innovatie van Artstone, voor meer informatie: info@bufferklinker.be
 

www.bufferklinker.be
De Fluvio bufferklinker kan in zijn eentje 40 liter per m² tijdelijk opslaanDe Fluvio bufferklinker kan in zijn eentje 40 liter per m² tijdelijk opslaan