Eerste proefweg met Wattway van Colas ingewijd

Gepubliceerd op 12-01-2017 20:28

De Wattway werd in december ingewijd door minister van ecologie Ségolène Roya (FR)l. De aanleg van de weg kostte vijf miljoen euro. De twee jaar durende testfase zal moeten uitwijzen of de weg genoeg stroom genereert om elektriciteit te voorzien voor de straatverlichting in het dorpje met 3.400 inwoners.

Colas en het Nationaal Instituut voor Zonne-energie realiseerden de Wattway. Aan de bouw van de weg ging vijf jaar onderzoek vooraf. De panelen werden bedekt met een laag kunsthars die bestand is tegen alle soorten verkeer, inclusief zwaar vervoer. De opgewekte elektriciteit wordt via een directe verbinding afgevoerd naar het lokale distributienetwerk. Volgens Colas is een oppervlakte van 20 vierkante meter zonnepanelen genoeg om een huis van stroom (uitgezonderd verwarming) te voorzien. Eén kilometer zonnepanelen voorziet genoeg energie voor de straatverlichting in een dorp met 5.000 inwoners, beweert het bedrijf.

De 'Wattway' in het Normandische Tourouvre-au-Perche is één kilometer lang en volledig bedekt met 2.800 vierkante meter zonnepanelen. Tijdens de twee jaar durende testperiode zullen dagelijks ongeveer 2.000 auto's over de weg rijden.

www.wattwaybycolas.comwww.wegenbouw.be/bedrijven/587865/colas-belgium