De bouwsector legt de fundamenten voor de toekomst

Gepubliceerd op 24-10-2016 14:36

De sociale partners van de bouwsector hebben op 1 oktober 2016 Constructiv opgericht om een nog efficiëntere dienstverlening te kunnen aanbieden aan de bouwbedrijven en hun werknemers. Binnen deze structuur worden de activiteiten samengebracht die voordien werden beheerd binnen 3 onderscheiden paritaire instellingen.  “We zijn overtuigd dat dit uniek loket de sectorale dienstverlening nog beter zal maken. Daarnaast biedt het de mogelijkheid om belangrijke dossiers, zoals de harmonisering van de statuten arbeider en bediende en het uitwerken van de werkbare en wendbare loopbaan in de bouwsector op een allesomvattende manier aan te pakken.”, zegt Gabriël Delporte, voorzitter van Constructiv.

De activiteiten die binnen Constructiv worden gerealiseerd, hebben betrekking op de toekenning van sociale voordelen, de bevordering van het welzijn en de veiligheid op de bouwplaatsen en het stimuleren van het competentiebeheer en van de instroom van werknemers. Ze zijn het resultaat van 70 jaren sociaal overleg waarbij het principe van solidariteit altijd heeft vooropgestaan.

Een uitgebreid en modern sociaal statuut

Het pakket aan voordelen dat door de sector wordt toegekend aan de bouwvakkers is zeer divers. Het betreft hier niet enkel het toekennen van aanvullende vergoedingen bij werkloosheid, SWT en  ziekte of ongeval. In de loop der jaren hebben de sociale partners een uitgebreid en modern sociaal statuut gecreëerd: bouwvakarbeiders krijgen via Constructiv een dertiende maand, een gratis hospitalisatieverzekering, een aanvullend pensioen, een premie bij aankoop of bouw van een eigen woning,…

Bouwen aan een tweede pensioenpijler

Sinds 2007 werd het bestaande pakket aan voordelen nog uitgebreid met de oprichting van een eigen sectoraal pensioenfonds: Pensio B. De sector stort jaarlijks meer dan 50 miljoen euro in dit pensioenfonds. Voor alle arbeiders in de sector wordt er gespaard op een individuele rekening, en dit met een gegarandeerd rendement. Trouw aan de sector wordt in dit pensioenplan beloond door middel van stijgende dotaties bij een hogere anciënniteit.

Pensio B kan met een gemiddeld jaarlijks rendement van 5,91% stevige resultaten voorleggen. Daarnaast ondersteunt het pensioenfonds via zijn beleggingsbeleid, met zo een 24% belegd in vastgoed, de reële economie en de sector zelf.

Welzijnsadvies op maat

Door tal van sectorale acties en inspanningen is de bouwsector een veiligere sector geworden. Sinds 2008 is de gemiddelde frequentie van arbeidsongevallen gedaald met 25% en is de gemiddelde afwezigheid ten gevolge van arbeidsgevallen gedaald met 10%.

Een team van adviseurs bezoekt de bouwplaatsen om welzijnsadvies op maat te verstrekken aan de werkgevers en hun arbeiders. Ook worden regelmatig sensibilisatie-campagnes gevoerd rond een specifiek thema. Op dit moment loopt een campagne rond veilig werken in de hoogte: “Val niet uit de lucht!”.

Competent aan de slag

Constructiv werkt hard aan het bevorderen van de instroom in de sector en het op peil houden van het competentieniveau. Het succes van de activiteiten kan geïllustreerd worden met enkele kerncijfers. Op 10 jaar tijd is het jaarlijks aantal opgeleide bouwvakarbeiders gestegen van 15.000 naar 37.000 en is het jaarlijks aantal bereikte bouwbedrijven gestegen van 1.500 naar 5.000. Jaarlijks volgen de bouwvakarbeiders bijna 1 miljoen opleidingsuren.

Waar de overheden vragen dat er een sectorale inspanning is van 1,9% van de loonmassa, investeert de bouwsector bijna 3% van de loonmassa in vorming.

De bouw: een sector in nood, niet in crisis

De sociale partners zijn trots op deze realisaties. Tegelijkertijd is er ook een bezorgdheid. Gabriël Delporte, voorzitter van Constructiv, verklaart: “We zijn geen sector in crisis, behalve voor wat betreft de overheidsopdrachten en infrastructuurwerken. Wel zijn we een sector in nood. Het aantal bouwvakarbeiders is sinds 2012 sterk gedaald. Het bouwvolume is daarentegen gestegen. Vroeger volgde het aantal bouwvakarbeiders de evolutie van het bouwvolume, maar dit is niet meer het geval. Hier kunnen verschillende redenen voor aangehaald worden: de verzelfstandiging, de sociale kost, … Aan één vaststelling kunnen we echter niet voorbij: het aantal buitenlandse bouwbedrijven en zelfstandigen die actief zijn in België gaat fors in stijgende lijn. Wij blijven dus vragen om de verplichting in te voeren om op de bouwplaatsen een visueel identificatiedocument te dragen. Dit moet toelaten om vast te stellen of alle formaliteiten op gebied van aangifte, sociale documenten, etc. wel degelijk werden vervuld door de aannemer. Gezien de situatie vragen wij duidelijk dat er maatregelen zou getroffen worden om de werkgelegenheid onderworpen aan de Belgische sociale zekerheid aan te zwengelen. Gelet op het belang van onze sector, verdienen wij een duwtje in de rug.”

 

Over Constructiv

Constructiv is een paritaire organisatie die diensten verleent in en voor de bouwsector. Dit fonds voor bestaanszekerheid is opgericht in de schoot van het Paritair Comité voor het Bouwbedrijf (PC 124), waarin zowel de werkgeversorganisaties van de bouw (Confederatie Bouw, Bouwunie en FeMa) als de werknemersorganisaties (ACV BIE, Algemene Cenrale-ABVV en ACLVB) vertegenwoordigd zijn. De dienstverlening betreft de bevordering van het welzijn op het werk, het competentiebeheer en de ondersteuning van de instroom alsook de toekenning van aanvullende sociale voordelen. Constructiv wil eveneens bijdragen tot een beter imago van de bouwsector, een belangrijke, gevarieerde en innoverende sector.

www.constructiv.be